Cerību pārdevēji • IR.lv

Cerību pārdevēji

6
Lai gan Rigvir reģistrēts tikai melanomas ārstēšanai, viroterapijas klīnika turpina
Gunita Nagle

Pirms pusgadsimta latviešu zinātnieces atklātais vīruss Rigvir, kas ārstē ādas vēzi, tagad izaudzis par vērienīgu biznesu, kura godprātību apēno negodīga reklāma un interešu konfliktu aizdomas

Kas ir Rigvir? Pasaulē pirmais un pagaidām vienīgais dabīgais vīruss, kas iznīcina ādas vēža šūnas, nekaitējot cilvēkam. Turklāt, pildot vīrusa atklājējas Ainas Mucenieces gribu, melanomas pacientiem Latvijā tas pieejams bez maksas. 

Bet taisnība arī tā, ka Zāļu valsts reģistrā preparāts iekļuvis, balstoties uz padomju laikos veiktiem pētījumiem, – pēdējā mirklī, pirms iestājāmies Eiropas Savienībā ar stingrāku vērtēšanas sietu. Rigvir efektivitātes pierādījumi ir zemākajā līmenī, kādu valsts akceptē terapijai, tomēr tas iekļauts onkoloģisko slimību ārstēšanas vadlīnijās, un valsts pilnībā kompensē tā iegādi melanomas pacientiem. Turklāt šogad Jūrmalā atvērtā privātklīnika – Starptautiskais Viroterapijas centrs – izplata informāciju par Rigvir izmantojumu arī citiem vēža veidiem, lai gan efektivitātei nav drošu zinātnisku pierādījumu.

Vai Veselības ministrija redz interešu konfliktu, kas rodas, Veselības ministrijas galvenajai onkoloģei kļūstot par darbinieci Rigvir holdingā, kuru Veselības inspekcija jau sodījusi par negodīgu komercpraksi un kam Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs pārmet veltu cerību došanu pacientiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu