55 miljoni īpašniekiem, 340 eiro — kasierim • IR.lv

55 miljoni īpašniekiem, 340 eiro — kasierim

3
Rimi pārdevēja Jana Treija decembrī ies pensijā, taču darbu veikalā turpinās, jo «bez darba dzīvot nevaru»
Inga Spriņģe

Gandrīz piektā daļa Latvijā nodarbināto oficiāli saņem tikai minimālo algu. Aptuveni puse – mazāk par 500 eiro mēnesī. Turklāt mazo algu saņēmējiem nodokļu slogs ir krietni lielāks nekā vidēji ES. Valdība kūtri izmanto burkānu un pātagu – ar nodokļiem neapliekamā minimuma  un minimālās algas pieaugumu – , kas zemos ienākumus paceltu. Tikmēr Igaunijā un Lietuvā šīs latiņas strauji kāpj. Kāpēc Latvija atpaliek?

Lielveikalu ķēdes Rimi zviedru akcionāriem par Latviju vajadzētu būt labai sajūtai. Bizness ir atgriezies trekno gadu līmenī. Pēdējos trīs gados šeit, vienā no nabadzīgākajām ES valstīm, nopelnīti 63 miljoni eiro, no kuriem 55 miljoni izmaksāti īpašniekiem dividendēs.

Veiksmīgajai Rimi darbībai ir vairāki iemesli: jauni un izremontēti veikali, produktivitāti uzlabojoši darba procesi un – lēti darbinieki. Zviedrijā kasierim par to pašu darbu Rimi maksā trīsreiz vairāk (pārrēķinot pēc mūsu cenu indeksa). Igaunijā Rimi kasiera alga ir virs
100 eiro lielāka nekā Latvijā. Starpība līdzinās plaisai starp minimālo algu abās valstīs. Savukārt ar tuvāko konkurentu – lietuviešu Maxima tīklu – Latvijā algas atšķiras par vienu eiro. Vērotājs no malas varētu teikt – tas izskatās pēc karteļa.

Pēc Latvijā ierastajiem darba apstākļiem, Rimi nav slikts darba devējs. Nemaksā aploksnēs. Piedāvā apmācības, karjeras izaugsmi. Studējošajiem daļēji sedz mācību maksu. Algas palielina ik gadu. Citas veikalu ķēdes maksā vēl mazāk un daļu – aploksnēs. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā, kur bez Rimi un Maxima ietilpst vēl Narvesen, minimālo algu saņem 19% darbinieku, kamēr konkurentu veikalos – 33%. Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums liecina: tieši mazumtirdzniecība ir otrā lielākā ēnu ekonomikas nozare aiz būvniecības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu