Suns nezina, ko ēdis • IR.lv

Suns nezina, ko ēdis

7
Foto — Shutterstock
Zane Mače

Par ziedotāju naudu turpinātā pētījumā zinātnieki secinājuši – ar Dogo barotiem suņiem saslimšanas risks ir daudzreiz lielāks nekā citiem, kaut gan vainīgo indi tā arī nav izdevies atrast. Šogad neārstējamā barības vada kaite jau prasījusi vismaz 25 suņu dzīvības. Tikmēr barības ražotājs tiesā cer piedzīt zaudējumus no veterinārārstiem, kas publiski runā par problēmu

Februārī – 36. Martā – 24. Aprīlī – 20. Bet kopš maija ar neārstējamo barības vada kaiti saslimušo suņu skaits ir stipri krities un rakstāms ar viencipara skaitli. Tieši šajā laikā vairākas lielveikalu ķēdes izņēma no saviem plauktiem sauso suņu barību, par kuras bīstamību trauksmi skaļi cēla zinātnieki. Atbildīgās institūcijas neredzēja un joprojām neredz pamatu rīcībai, jo analīzēs nav atrastas kaitīgās vielas, kas varētu izraisīt suņu saslimšanu. Tagad, par ziedotāju naudu turpinātajā pētījumā, zinātnieki vēlreiz pārliecinājušies – Dogo barība vieno gandrīz visus saslimšanas gadījumus, tomēr konkrētai indīgai vielai pēdas joprojām nav sadzītas.

Atskaņas Igaunijā

Nāvējošā kaite un Dogo barība bļodiņā – šādu ainu trim saviem pacientiem šogad konstatēja igauņu veterinārārsts neirologs Ranno Vītmā (Ranno Viitmaa). Viņš ieradies uz Latvijas Veterinārārstu biedrības rīkoto semināru par barības vadu skārušo polineiropātiju, ar kuru pēdējo divu gadu laikā Latvijā saslimuši jau 238 suņi, 98 no tiem šogad. 

Vītmā desmit gadus strādā ar neiroloģijas pacientiem, diagnosticējis arī šo slimību, taču daudz retāk – aptuveni desmit pacientus gada laikā, viņš atzīst sarunā ar Ir. Nu viņš savā praksē saskāries arī ar Dogo. «Nevaru teikt, ka pie mums noticis kas ekstremāls, bet, jā, arī Igaunijā šī saistība ir konstatēta,» saka ārsts, piebilstot, ka Dogo igauņu tirgū ir apmēram divus gadus un nav populārākā suņu barība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu