Jaunais zīda ceļš • IR.lv

Jaunais zīda ceļš

4
Uiguru zēns mājlopu tirgū Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Kašgarā, kuru plānots attīstīt kā sākumpunktu jaunam globālam tirdzniecības koridoram.

Ķīna būvē dzelzceļa līnijas, šosejas, naftas un gāzes vadus no Centrālāzijas uz Eiropu, tā radot jaunas saites ar pasauli. Rezultāti var izrādīties ļoti izdevīgi ķīniešiem, bet ne tik labi citām iesaistītajām valstīm

Ķīnas pašā rietumu nostūrī var rasties priekšstats, ka atgriezušies Bībeles laiki un dienas, kad 1. gadsimtā pirms mūsu ēras sāka veidoties senais Zīda ceļš. Tagad Ķīnas valdība plāno Kašgaru kā sākumpunktu jaunam, globālam tirdzniecības maršrutam. Bet pagaidām par to vēl maz kas liecina šajā senajā pilsētā Ķīnas rietumos.

«Pš, pš,» pajūgos sasēdušies vīri skubina zirgus ceļā uz laukumu, kur notiek kamieļu tirgus. Pircēji atver lielo dzīvnieku muti un pēta zobus. Gaiss ir putekļains, un to piepilda dažādu pārdošanai atvesto dzīvnieku bubināšana, zviegšana un blēšana. Pa vidu ēzeļiem un kazām līkumo sievietes, kas pārdod apriokozes un rozīnes.

Svētdienas tirgus Kašgarā ir viens no lielākajiem pasaulē – ik nedēļu tur ierodas vairāki tūkstoši lopu un citu preču pārdevēju. Tas ir fascinējošs tautību jūklis. Lielākā daļa ir stiegri uiguru vīri, kuri nēsā aiz jostas aizspraustus dunčus. Kirgīzu nomadus var atpazīt pēc filca cepurēm. Laiku pa laikam var sastapt puikas ar gaišāku ādu un zaļām acīm – viņi atgādina Aleksandra Lielā pēcnācējus. Taču kārtību tirgū uzmanīgi uzrauga reģiona patiesie valdnieki – haņi, kuru dzimtā valoda ir ķīniešu un kuri veido Ķīnas iedzīvotāju vairākumu – 92%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu