Sāk kampaņu Snoudena apžēlošanai • IR.lv

Sāk kampaņu Snoudena apžēlošanai

21
Edvards Snoudens. Foto: LETA - Reuters

Cilvēktiesību organizācijas: ziņu publiskošana ir varoņdarbs, nevis nodevība

Vairākas starptautiskas cilvēktiesību organizācijas sākušas kampaņu, lai panāktu, ka ASV prezidents Baraks Obama apžēlo bijušo specdienestu darbinieku Edvardu Snoudenu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Viņš publiskoja ziņas par spiegošanas programmām, ar ko ASV specdienesti izsekoja gan potenciālos teroristus, gan sabiedroto valstu politiķus.

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvoja filma par Snoudenu, un apžēlošanas kampaņas iniciatori uzskata, ka ir īstais brīdis arī viņa pretiniekiem atzīt, ka Snoudens ir varonis, nevis nodevējs. Kampaņu par Krievijā pagaidu patvērumu guvušā Snoudena apžēlošanu, vēl pirms Obama atstāj Balto namu un beidzas Snoudenam Maskavas piešķirta uzturēšanās atļauja, sāka Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas “Amnesty International” un “Human Rights Watch”, kā arī ASV organizācija Amerikāņu pilsonisko tiesību apvienība.

“Lai arī tas ir viena cilvēka lēmums, viņš to nepieņem izolēti,” sacīja Amerikāņu pilsonisko brīvību apvienības izpilddirektors Entonijs Romero. ”Atšķirībā no citiem prezidenta apžēlošanas aktiem, kas skar konkrētu cilvēku vai vienu lietu, Edvarda gadījums skar miljoniem amerikāņu tiesības un simtiem miljonu cilvēku tiesības visā pasaulē. Tāpēc sabiedrības spiediens ir nepieciešams, lai prezidents saprastu, ka Eds ir pelnījis piedošanu,” norāda Romero.

Kampaņas galvenais stimuls ir interneta petīcija, kas aicina Obamu amnestēt Snoudenu. Petīciju vietnē pardonsnowden.org jau ir parakstījuši augsta ranga juristi un slavenības, tostarp rakstniece Džoisa Kerola Outsa un aktieris Mārtins Šīns.

Pats Snoudens norāda, ka personīgi nelūgsies Obamu, taču ir gandarīts, ka to viņa vietā dara daudzi sabiedrības pārstāvji. ”Es esmu apmierināts ar saviem līdzšinējiem lēmumiem,” pauda Snoudens. „Es neuzskatu, ka no manis ir atkarīgs virziens kādā sabiedrība dosies nākotnē. Tas būs daudzu iesaistīto kopīgs lēmums. Mūsu uzdevums ir mazināt konkrēta indivīda neproporcionālo ietekmi uz šo procesu. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ es personīgi nelūdzu apžēlošanu un negrasos to darīt,” norāda agrākais Nacionālās Drošības aģentūras analītiķis.

Oficiālā Vašingtona pagaidām negrasās mainīt nostāju, ko pauda iepriekš, kad pērn ar lūgumu apžēlot Snoudenu nāca klajā 150 000 parakstu savākuši aktīvisti. ”Snoudena kungs nav notiesāts par konkrēto noziegumu. Viņam ir izvirzītas apsūdzības. Prezidents un viņa administrācija uzskata, ka Snoudenam vajag atgriezties Savienotajās valstīs, lai stātos tiesas priekšā un izmantotu tās pašas tiesības, kas tiek garantētas ikvienam Amerikas pilsonim, kas ir apsūdzēts smagos noziegumos,” norādīja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ernsts.

Snuodens, kurš nevarēja sūdzēties par popularitātes trūkumu, tagad ir saņēmis sava pilsoniskā varoņa imidžam vēl lielāku pienesumu. Slavenais amerikāņu kinorežisors Olivers Stouns ir uzņēmis spiegu trilleri par viņu un lūdzis prezidentu apžēlot Snoudenu. Apsūdzības, kas viņam izvirzītas ASV, tostarp spiegošana un valsts noslēpumu zādzība, paredz līdz 30 gadiem cietumā.

Komentāri (21)

rinķī apkārt 17.09.2016. 09.18

….apžēlošanas kampaņas iniciatori uzskata, ka ir īstais brīdis arī viņa pretiniekiem atzīt, ka Snoudens ir varonis, nevis nodevējs. ++++ Ja šāds viedoklis kļūs par demokrātiskās sabiedrības vairākuma viedokli, tad tas ir šīs sabiedrības beigu sākums. Tas nozīmēs, ka demokrātiskā sabiedrība ir nolēmusi pašiznīcināties.

+12
-1
Atbildēt

1

heinrihs 16.09.2016. 13.46

Šī lopa dēļ gāja bojā daudzi cilvēki, un tagad šo vajag apžēlot? Ļoti ceru, ka taisnība uzvarēs un šim kriminālnoziedzniekam piespriedīs nāvessodu.

+14
-4
Atbildēt

4

    kristaps_freimanis > heinrihs 16.09.2016. 14.32

    “Šī lopa dēļ gāja bojā daudzi cilvēki”

    ===

    Šī mantra bez kāda pamata tiek atkārtota gadiem, parasti gan saistībā ar pavisam citiem švilpauniekiem (whistle-blowers).

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    atrium > heinrihs 17.09.2016. 13.15

    Kā nosaukt tos, kuri spiego Krievijai? Laikam jau Vienotības reliģioziem fanātiķiem visi ASV un Rietumu pasaules ienaidnieki pelnījuši medāli, bet WWII noziedznieki: NKVDešņiki, komisāri un pārējie sadisti un masu slepkavas, skaitās upuri?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > heinrihs 17.09.2016. 13.31

    Neko ar viņu nevajag darīt – lai dzīvo savā sapņu zemē Krievijā un klausās Prāta Vētras un Busuļa dziesmas dižajā valodā…

    Depardjē no savas dzimtās Gorkijas jau aizlaidies.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > heinrihs 17.09.2016. 11.42

    Viņš publiskoja ziņas par spiegošanas programmām, ar ko ASV specdienesti izsekoja gan potenciālos teroristus, gan sabiedroto valstu politiķus.

    _______________________________

    Vai tiešām kāds domā, ka ASV to nevajag darīt? Vai “pasaules žandarmam” nav jāzin, kas notiek Merkeles, Sarkozi, Le Penas u.c. slimajās galviņās? Vai kāds domā, ka ar to pašu nenodarbojas visu valstu slepenie dienesti?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

J.Biotops 17.09.2016. 16.36

Kad Moskovijā valdīja ūsainais saimnieks, bija pieņemts tādus pārbēdzējus pēc izlietošanas atšaut. Pie Ņikitas līdzīgie varoņi nodzērās paši, (pie Iļjiča 2. gan dažu noslīcināja, bet tie bija izņēmumi) Tagadējais režīms diezgan strauji evolucionē ūsainā virzienā. Snovdens tātad īsto vietu sev jau atradis. Laiki moderni, gaidām sēru ziņu par pneimoniju vai autokatastrofu.

+7
-1
Atbildēt

3

    andrejs > J.Biotops 17.09.2016. 17.09

    interesanti ir stāsti par Gagarina likteni. Viens mans rada gabals visu mūžu pavadījis Krievijā ar militārismu saistītā jomā. Pie viņiem klīda baumas, ka Gagarins pēc saviem Vispasaules slavas laikiem esot dzēris un kosmosā nemaz neesot bijis, tikai esot labi izskatījies un ar smuku uzvārdu. Iedomājies, ja pirmais kosmonauts būtu Abdulrašids Avsejevičs Ščerbatovs – nu galīgi garām, vai ne? Dropju laikā esot par daudz runājis. Pēc kāda laika cilvēks, kuru vajadzētu nēsāt uz rokām kā svētbildi un turēt muzejā, esot piedalījies jauna iznīcinātāja izmēģinājuma lidojumos. Citu izmēģinātāju neesot bijis…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 17.09.2016. 17.43

    Ir versija, ka kosmosā tiešām viens krievs esot bijis, bet nonācis zemē beigts, vai pusbeigts, starp citu, viņam arī esot bijis skanīgs uzvārds un pievilcīgs skats.

    Tad nu viņu nomainīja ar gagarinu. Gagarins intervijās neesot spējis aprakstīt sajūtas, ko cilvēks izjūt atrodoties bezsvara stāvoklī.

    Vēl runā, ka pirms viņiem jau esot bijuši kādi septiņi bojāgājušie pirmie kosmonauti

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 17.09.2016. 17.26

    andrej, par nāšu Jurku un viņa galu piekrastīti grāmatu kalni.

    Ņikitam bijusi smaga problēma – pēc visiem parametriem pirmo vajadzjis šaut gaisā Ķitovu, bet vārds „German”15 gadus pēc kara bijis absolūti nederīgs, tad nu smagu sirdi samierinājušies ar seno muižnieku atvasinājumu Gagarin. Viens no gudrākajiem viņa sekotājiem, uzdienējis par ģenerāli laikam pa īstam, kādu laiku vadījis sagatavošanas centru, ja atmiņa neviļ – Sevastjānovs – ar ļoti interesanti formulētu teikumu žurnālā „Naūka i Žizņ” 70to gadu beigās diezgan skaidri (izskatās, ka cenzūru apšņāca) lasītpratējiem norādīja, ka tēmai tuvās aprindās basņu par nejaušo katastrofu skaita pie citām pasakām.

    Cik nu pats varu spriest (to dienu atceros, nesapratu, kāpēc vecmāmiņa bija dusmojās par tādu sasniegumu un sauca par kārtējo muļķību) gaisā viņš tiešām lidinājies, tikai nosēšanās aprakstīta kā parasti – melīgi. Ka puišelim sakāpa galvā un pazuda kontrole pār mēli – arī ticams. Kas jādara tādās situācijās – krieviem sen zināms un izkopts, jautājums tikai par piemērotu tehnoloģiju.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu