Balso un izsaki viedokli: Vai jāsaglabā Saeimas deputātu kvotu sistēma? • IR.lv

Balso un izsaki viedokli: Vai jāsaglabā Saeimas deputātu kvotu sistēma?

15
Foto: Edijs Pālens, LETA
Evita Puriņa

Debatē Saeimas deputāts Veiko Spolītis un Liene Gātere no “Delnas”

Tā sauktās deputātu kvotas jeb jumtu nauda Latvijas parlamentā parādījās pirms vairāk nekā 15 gadiem. Daži simti tūkstoši latu, ko katra koalīcijas partija drīkstēja sadalīt pēc personiskajiem ieskatiem, kalpoja kā burkāns nepaklausīgākajiem pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas. Par to, vai šī sistēma jāsaglabā, debatē Saeimas deputāts Veiko Spolītis un “Delnas” pārstāve Liene Gātere.

Pa šo laiku kvotu sistēma kļuvusi par stipru un nemaināmu tradīciju. Šā gada budžetā parlamentārieši pēc saviem ieskaitiem sadalīs 2,8 miljonus eiro. Veco karavīru, pensionāru un represēto biedrības rēķinās ar ikgadēju summu no sev draudzīgajām partijām. Daļa deputātu regulāri parūpējas par finansiālu piešprici savu partijas biedru vadītajām pašvaldībām vai pat tām, kuras paši vēl pirms neilga laika vadījuši. Par tā saukto kvotu naudu tiek laboti kultūras namu jumti, būvēti bērnu laukumiņi un pirkti tērpi deju kolektīviem, pretī cerot uz vēlētāju balsīm attiecīgajās pašvaldībās.

Gātere atkārto regulāri šādai praksei izteikto kritiku, proti, naudas sadalē netiek ievērota vienlīdzība. “Realitātē nauda kalpo, lai palīdzētu deputātiem sevi reklamēt pirms pašvaldību vēlēšanām,” viņa raksta. “Delna” norāda, ka vairums šādi atbalstīto vajadzību jāfinansē pašvaldībām pašām, turklāt parlamentam likums tādu funkciju nemaz neparedz.

Spolītis atzīst, ka tā ir vēlētāju piekukuļošana, taču līdzīga sistēma pastāvot vairākās valstīs. “Arī pie mums cilvēks tautas priekšstāvim prasa: “Ko tu manā labā esi izdarījis”. Un kvotas ir iespēja atbildēt uz šo jautājumu,” uzskata deputāts. Viņš ir pārliecināts, ka deputātu iedalītā nauda patiesi palīdz konkrētām vietām tikt galā ar problēmām, kuras citādi paliek nerisinātas.

Vai arī turpmāk deputātiem vajadzētu nodarboties ar dāvanu dalīšanu sev tīkamām biedrībām, pašvaldībām un valstiskām organizācijām? Balso un komentē Ir.lv sadaļā “Debates”.

 

Komentāri (15)

ierados 13.09.2016. 11.58

Nav Latvijā jāsaglabā Saeimas deputātu kvotu sistēma.

+13
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 13.09.2016. 10.17

tā faktiski ir legaala balsu pirkšana un palikšana liidz miršanai parlamenta,šitas KNABam sen bija jaaaptur.

mana balss ir nē

+11
-1
Atbildēt

0

KoKatrina 13.09.2016. 12.44

Spolīša kunga teiktais uzskatāmi demonstrē veidu, kādā Vienotība rok sev kapu. Liekulība un savu principu nodošana.

Bet runājot par kvotām. Jāatceras, ka publiskajās tiesībās atļauts tikai tas, kas noteikts, bet šāda deputātu rīcība nekur nav paredzēta. Tā ir kaut kāda neliģitīma parlamentārā paraža.

Otrkārt, problēma atkristu, ja naudu piešķirtu pēc nejaušības principa. Tik pat labi partijas X deputāts no savas kvotas varētu piešķirt Jelgavas domes apstādījumiem, cik Rīgas zupas virtuvei.

Un vēl jautājums, līdz cik miljoniem eiro sniedzas šāda likumdevēja patvaļa, lai tā jau sāktu pārkāpt Satversmes 66.pantu.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu