Beidzot! • IR.lv

Beidzot!

237
Okupācijas muzejs Strēlnieku laukumā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Georgs Andrejevs

Okupācijas muzejs un mīts par labprātīgu pievienošanos

Latvijas Okupācijas muzejam noteikts nacionālo interešu objekta statuss, tātad sāksies rekonstrukcija, taps Nākotnes nams, būs jaunā ekspozīcija. “Beidzot!” uzzinājuši par Saeimas pozitīvo balsojumu, izsauksies Latvijas iedzīvotāju lielākā daļa, kas pēdējo gadu laikā uzmanīgi vēroja visas aizdomīgās peripetijas ap un par Latvijas Okupācijas muzeja nākotni.

Likt šķēršļus muzeja pastāvēšanai un attīstībai varēja vienīgi tie, kuri atbalsta mītu par Baltijas valstu labprātīgu pievienošanos Padomju Savienībai 1940.gadā.

Savas darbības pirmajā desmitgadē Okupācijas muzeja galvenā loma bija ārvalstu vadītāju un oficiālo delegāciju pārstāvju informēšana par viņiem mazpazīstamajiem okupācijas laika notikumiem Latvijā. Savukārt mēs Latvijas Ārlietu ministrijā izmantojām ikvienu starptautisko tribīni, lai atgādinātu rietumu politiķiem par abu noziedzīgo režīmu – Staļina komunistiskās Padomju Savienības un Hitlera fašistiskās Vācijas – izvērsto Latvijas okupāciju pusgadsimta laikā un to dramatiskajām sekām, kas pastāv arī pēc neatkarības un Latvijas valstiskās kontinuitātes atjaunošanas 1990. un 1991.gadā.

Kā ārlietu ministram man personīgi visspilgtāk atmiņā saglabājušies izvērstie ziņojumi, kurus sniedzu Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komitejas 49.sesijas sēdē Ženēvā 1993.gada 15.februārī (laikraksts ”Diena” 23.02.93.) un Apvienoto Nāciju Pasaules konferencē Vīnē 1993.gada 17.jūnijā.

Jāuzsver, ka ar katru desmitgadi muzeja ekspozīcijas un aktivitātes iegūst aizvien lielāku nozīmi un vērtību tautas izglītībā.

Izvērstu motivāciju šādam apgalvojumam muzeja 20 gadu pastāvēšanas jubilejā 2013.gadā veltīja Latvijā pazīstamais ASV politologs un publicists Pols Goubls: “Neviens nevar pareģot 2033.gada ģeopolitisko situāciju, bet pastāv liela iespēja, ka Latvijai būs jāsastopas ar pieaugošiem vārguļojošas, bet revizionistiskas Maskavā centrētas valsts izaicinājumiem un mazāku Rietumu atbalstu nekā tagad. Šāda situācija nav neizbēgama, bet ir būtiski, ka Latvija apzinās šo risku un spēj rīkoties veidos, kas vēsturi veido tai vēlamā virzienā. Latvijas Okupācijas muzejs ir būtiska sastāvdaļa šajos centienos. (..) Savā klasiskajā romānā ”Un garāka par mūžu diena ilgst” kirgīzu autors Čingizs Aitmatovs stāsta par mankurtiem, sevišķu vergu šķiru, kuriem uzvarētāji atņem viņu atmiņu par pagātni. Bez šīm atmiņām, Aitmatovs saka, nācijām, tāpat kā indivīdiem, nevar būt nākotnes, jo bez skaidras atmiņas par pagātni viņi nolemti dzīvei mūžīgā tagadnē. Šajā stāvoklī viņi beidz būt, kas viņi reiz bija, un citi viņus var viegli kontrolēt.” (muzeja mājas lapa, 10.09.2013.)

Atliek cerēt, ka memoriāla kompleksa būvniecības projekts noritēs atbilstīgi plānotajiem termiņiem un būs nozīmīga dāvana Latvijas simtgadei.

Georgs Andrejevs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis.

Komentāri (237)

mūsu alus 10.09.2016. 00.11

Un tā arī neviens nav paskaidrojis, kāpēc okupācijai ir jābūt mūsu nākotnei? Kāpēc Okupācijas muzejam ir jāpārtop par Nākotnes namu?

+18
-5
Atbildēt

2

    Ēriks > mūsu alus 10.09.2016. 14.24

    Manuprāt,tādam okupācijas muzejam vajadzētu parādīt,kā okupācijas vara ir mūs pakļāvusi un sačakarējusi mums smadzenes,visas metodes,visi paņēmieni,visi rezultāti analizēti,tikai tad varēsim atbrīvoties no šī mantojuma un atgūt skaidru skatu,lai izvēlētos mums piemērotu tālākceļu,tā apmēram.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    edge_indran > mūsu alus 10.09.2016. 17.51

    ———–Ēriks:”…., tā apmēram.”

    ======================================================================================

    Problēma jau tā, ka “tā apmēram” jau notiek, tikai sasniegtais rezultāts ir pretējs cerētajam. Vaigu sviedros strādā OM, pētnieki krūmiņi un “neatkarīgie” žurnālisti, bet kā TV parāda kādu seriālu “Ilgais ceļš kāpās”,”Limuzīns Jāņu nakts krāsā” vai “Mans draugs – nenopietns cilvēks” – tā kaldinātais par nieka čiku pārvēršas:

    “Ja paraugāmies Latvijas Universitātes pētnieku veiktā „Latvijas sociālās atmiņas monitoringa” tikko publicētajos pirmā ziņojuma datos, tad redzam gana satraucošas tendences tieši jaunākās paaudzes attieksmē pret dažiem Latvijas vēstures jautājumiem. Protams, skaitļi nav milzīgi lieli, tomēr, ja radikālākam noskaņojumam ir tendence augt tieši gados jaunāko cilvēku vidū, tad liekas, ka kaut kas mūsu sabiedrībā tomēr nav kārtība. Un tā nav tikai politiķu atbildība, tā ir arī vecāku, skolotāju, rakstnieku, žurnālistu, sabiedriskās domas līderu un daudz plašāku slāņu atbildība.” Sanita Upleja “Vēstures gudrība” (IR,15.03.2013.)

    FILMAI “MANS DRAUGS – NENOPIETNS CILVĒKS” – 40!

    http://www.kinoraksti.lv/cache/images/mansdraugsnenopietnscilveks_jpaukstello_braliliepini_6004501453131541427752.jpg

    http://www.kinoraksti.lv/raksti/filmai-mans-draugs-nenopietns-cilveks-40-99

    0
    0
    Atbildēt

    0

Arturs Pērkons 12.09.2016. 13.01

Visiem zināma info pārdomām:

– 25 gadu garumā visas Saeimas un valdības nav spējušas tikt galā ar t.s. čekas maisiem un noņemt piesedzošos plīvurus okupācijas režima lielajam balstam – čekas aģentiem.

– “stūra māja”, kurā pagrabos tika iespundēti režīmam nepakļāvīgās personas, smuki nokrāsota baltā krāsā un tai tiek aktīvi meklēti investori, lai pārvērstu to par modernu biznesa objektu un neatgriezeniski izzustu visīstākais eksponāts.

– tajā pašā laikā vislielākā nopietnībā visaugstākā līmenī balta piebūve tiek pasludināta par vissvarīgāko Latvijas tautai.

Tauta sadalījusies 2 nometnēs – vieni, kuri labticīgi cer, ka piebūve atrisinās okupācijas radītās sekas, un otri, kas pārliecināti, ka tas ir teātris uzmanības novēršanai no galvenā – okupācijas līdzskrējēju un atbalstītāju atrašanos pie reālās varas svirām.

—-

P.S.

Paldies par mīnusiem :)

+14
-2
Atbildēt

1

rinķī apkārt 09.09.2016. 09.19

Piekrītu, ka peripetijas ap Okupācijas muzeja bija LR ienaidnieku radītas. Pēdējie pūliņi muzeju, tā saturu novirzīt kaut kur “prom no acīm”, motivējot ar Stūra māju utt.

Okupācijas muzejam, tā tad piemiņai par PSRS okupantu represētajiem un nogalinātajiem LR pilsoņiem ir jāatrodas pašā Latvijas centrā, jābūt pašam par sevi un labi ieraugāmam. Okupācijas muzejs ir ne tikai piemiņas vieta un vēstures vēstijums. Okupācijas muzejs – vispirms tas ir brīdinājums Latvijas nākotnei, atgādinājums par ienaidnieku, kurš ir turpat aiz robežas un pašu mājās.

+27
-17
Atbildēt

11

    zanE. > rinķī apkārt 09.09.2016. 09.31

    …lai notiek pēc Tava prāta, Riņķī apkārt!….esmu valsts ienaidnieks!…jo iebilstu pret bezjēdzīgu un nepārdomātu projektu…

    …Tev okupācija izgaisīs no atmiņas, ja no rīta siltās čībiņās pa taisno no gultas – nespēsi aiztecēt līdz Okupācijas muzejam…arī citvalstu diplomātiskajiem pārstāvjiem un galvenais tūristiem – zudīs izpratne par Latvijas okupāciju, ja no lidmašīnas trapa nebūs nebūs iespēju atvērt Okupācijas muzeja durvis…

    …igauņi savu Nacionālo vērtību muzeju, kurā stāstīs un rādīs arī visu par okupāciju – būvē ārpus pilsētas, veca padomju lidlauka teritorijā…tepat ir.lv rādīju projektu, vidi un vietu…viņi tagad būs atteikušies no savas valsts vēstures, tūristi nebrauks, diplomāti neieradīsies?…

    …baisākais ir tas, ka dažas personas, kas sevi iecēlušas īsto patriotu kārtā mūsu valsts vēsturi cenšas izmantot kā preci…un tas ir tik nožēlojami, līdz apkaunojumam…

    +14
    -26
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 09.09.2016. 11.26

    Argumenti nav tev, nevis man.

    Es iestājos par reālām lietām, tu – par tempļu, pagodu, pieminekļu, utt. celtniecību nabadzīgākajā ES valstī, kur pat bērni nevar saņemt adekvātu med. palīdzību.

    Paskaidro to viņu vecākiem, vēžiniekiem, citiem, kas kļūst par invalīdiem, vai viņi piekritīs, ka nauda jādod nevis viņiem, bet muzejam, nesn Kučinskim pat desmit miljonus viņiem bija grūti atrast,no kā tad atņems naudu tam muzejam?

    Nesm trīs mani paziņas mira tāpēc, ka nesaņēma adekvātu med. palīdzību, jo “naudas nav, gaidi rindā”, tāpēc beidz te to savu demagoģiju un ideoloģisko propagandu, un nemāci mani “dzimteni mīlēt” es te par reālām lietām, nevis par kārtējo celtnieku un ar tiem saistīto politiķu lobēšanu, kā tu.

    +14
    -18
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 09.09.2016. 10.28

    ra – ko tu muldi , johaidī ! – pārdomu vieta ??? – kādu pārdomu vieta , ja patiesība Latvijā joprojām tiek slēpta – kas ir tas , ko tu domā tur pārdomāt ? !!!

    Kapēc igauņi turpina zelt un plaukt, kamēr mēs mirstam kā mušas rudenī ?

    +13
    -17
    Atbildēt

    0

    zanE > rinķī apkārt 09.09.2016. 10.15

    …R.A. …Tev taču svarīgākā ir vieta, pārējo Tu noliedz un…tas, kas neatbilst Tavai sapratnei ir ienaidnieku radīts…

    ….sāc krāt naudiņu ziedojumiem, jo tie noteikti būs vajadzīgi, lai uzturētu nepārdomātu projektu…

    +14
    -18
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 09.09.2016. 10.47

    Es arī esmu valsts ienaidnieks, ar ko RA apzīmē visus, kas viņam nepiekrīt.

    Un to saka cilvēks, kas sen aizlaidies no muļķuzemes uz Vāciju, un to turienes lemj, kurš šeit ir, kurš nav valsts ienaidnieks.

    Jo es arī domāju, ka varbūt simbolu vietā labāk novirz;īt naudu vēžiniekiem un citiem slimnbiekiem, bērnu pab., utt, tas tevi neuztrauc, kā tur ar tavas mīļotās partijas rrūpēm par latviešu izdzīvošanu?

    Izskatās, tev nav nekāda priekštata, kas notiek Latvijā, un kam te būtu jābūt prioritātēm, un tu, diemžēl, esi tikpat infantīls, kā visi nacionalisti.

    Un tava domāšana absolūti neatšķiras no vidusmēra Krievijas JR biedra domāšanas, simboli un vēsture tiem arī svarīgāka par realitāti.

    Atvaino, skatoties uz to stulbuma demonstrāciju, kas te notiek, turpmāk nekādu politkorektumu neievērošu, un tev arī to atļauju nedarīt.

    +15
    -18
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 09.09.2016. 11.34

    UN cik domā būtu tā ceturtā daļa, kas jāliek klāt?

    +14
    -15
    Atbildēt

    0

    zanE > rinķī apkārt 09.09.2016. 12.03

    ….Baiba…piedod, šodien nav laika demagogus izglītot, bet Tu pareizi atsaucies uz ir.lv publicēto informāciju…tā ir apkopota un var atrast manā profilā…

    …netērē savas nervu šūnas oponējot apmātajiem – viņiem tas ir savdabīgs pašapmierināšanās veids…

    +13
    -14
    Atbildēt

    0

    Baiba. > rinķī apkārt 09.09.2016. 11.38

    >riņķī apkārt

    Nemaldiniet sabiedrību! Valsts piešķīrusi 7 – 11 miljonus Okupācijas muzeja būvniecībai. Vairākas ministrijas sedz OM izdevumus un to uzturēšanu, arī nākotnē miljoni ieplānoti tā uzturēšanai. Zane bija apkopojusi informāciju par finanšu līdzekļiem, kādus valsts jau piešķīrusi un cik vēl tērēs. Pajautājiet Zanei, viņa Jums precīzi uzrādīs.

    Pieskaitiet arī mani LR ienaidnieku pulciņam, Jums viegli padodas ienaidnieku atrašana.

    Pārsteidz cienījamā Andrejeva kunga nesaprātīgā izrunāšanas par ienaidniekiem, it īpaši ņemot vērā viņa paša pagātni.

    +15
    -15
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 09.09.2016. 11.28

    dzeris49 Es Tev jau vienā komentārā atgādināju, ka OM rekonstruē par ziedojumiem, galveno kārt, bet pašu muzeju valsts izmanto savām vajadzībām.

    +17
    -15
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 09.09.2016. 11.16

    Dzeri Par korektumu :) Ir IR – daži komentētāji, kuri, ja sāk trūkt argumentu, cenšas aizskart oponentu personīgi. Man nav iebildumu :) Ne jau es Tavu tēlu zīmēju virtuālajā vidē :)) To dari Tu pats, ar saviem komentāriem :)

    +16
    -14
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 09.09.2016. 09.41

    Tev okupācija izgaisīs no atmiņas, ja no rīta siltās čībiņās pa taisno no gultas – nespēsi aiztecēt līdz Okupācijas muzejam…+++ pirms kāda laika, vienā no saviem komentāriem par OM, Tu ar ironiju jautāji, vai mums nepieciešams savs Raudu mūris, tagad runā par siltām čībiņām :)

    Par Raudu mūri saku – jā,vajag, latvietim ir vajadzīga sava pārdomu vieta. Par čībiņām :), vislabāk jau pati zini, ko Tu gribēji ar to pateikt.

    +22
    -16
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu