Vita Ozerinska, gatavo ziedūdeņus • IR.lv

Vita Ozerinska, gatavo ziedūdeņus

2
Vita Ozerinska ikdienā rūpējas par daiļdārzu Burtniekos un nesen sākusi taisīt ziedūdeņus. Tie mitrina ādu un atsvaidzina.
Ieva Alberte

 

Šovakar mēs kritīsim samtenēs, – saka Vita un aicina pievienoties uz pirti. Pēc tās pieņemšot ziedu kūri. Un ziedu Vitas mājās netrūkst. Viņas mamma Zenta Skrastiņa ir pazīstama daiļdārzniece un Burtnieku centrā izveidojusi oāzi vairāk nekā hektāra platībā: smaržīgu rožu krūmi mijas ar daudziem nepazīstamiem ziediem. «Tā ir aiva,» iepazīstina Vita un stāsta par cidonijai līdzīgo augli. «Re, parastā čīkstene jeb ķirurgs bez naža. Kad ir pušums – noņem nost lapas virskārtu, kas līdzīga plēvei, un liek virsū.» Vita pasniedz kādu sārtu augli un iesaka pagaršot tā mizu. Garda. Tā esot sešputekšņlapu pēdlape. «Bet tā ir fitolaka. Labi noņem locītavu sāpes. Cilvēki gados mēdz uz nakti lapas salikt ap ķermeni un no rīta pamostas bez sāpēm,» saka Vita un piebilst, ka fitolaka gan neko neizārstē, tikai uz brīdi noņem sāpes. Vaicāju, vai plūškoks ir tik labs, kā daudzi slavē? «Jā. Stiprina imunitāti.» Vitas taisīto eliksīru no melnā plūškoka ogām dēls atzinis par tikpat uzmundrinošu kā kafija. «Daba par visu ir parūpējusies. Koks paceļ zarus, un saules enerģija krīt tam pāri. Nevajag kā mums – skriet uz veikalu pakaļ pārtikai.»

Dārzs ir mammas Zentas mūža darbs. Skrastiņas kundze tajā joprojām darbojas, lai arī ir pensijas gados. Vita viņai palīdz. Un taisa hidrolātus jeb ziedūdeņus – salasa ziedu galviņas, liek speciālā ierīcē un ar tvaiku destilē. Ziedūdeņus var taisīt arī no visa auga, skujām. Hidrolātu radīšana nav izplatīta nodarbošanās, un Latvijā ir tikai dažas dāmas, kuras to prot.

Vita citu pēc citas sniedz pasmaržot pudelītes: baltegle, vērmeles, baziliks, ceriņi. Ziedūdeņus lieto ārīgi. Piemēram, uzpūš uz sejas un ķermeņa, tādējādi to atsvaidzinot un mitrinot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu