Satraucoša tikšanās • IR.lv

Satraucoša tikšanās

4
Kadrs no norvēģu žurnālista filmas Dugma: Poga, kas dokumentē Sīrijas islāma radikāļu šūnu Al-Nusra.
Kristīne Simsone

Dokumentālo filmu forums – nekomfortabli spēcīgs kino 

Ieskatīties acīs džihādistam, mazā Ņižņijnovgorodas dzīvoklītī pusslepus raudzīties mātes un dēla reibinošajā attiecību tango vai vienkārši ļauties attēlu hipnotismam – šādas iespējas līdz 11. septembrim piedāvā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programma. Jau 20. reizi Latvijas lielākajās pilsētās norisošais festivāls ir kinodarbu kopums par sabiedriskajā dienaskārtībā aktuālām tēmām. Deviņas filmas, kas acīgi sazvejotas Eiropas nozīmīgākajos dokumentālā kino festivālos, ir spēcīgi emociju kairinātāji un vērtīgs pamats diskusijām. Pievienotā vērtība – iespēja vaigā satikt vairāku filmu režisorus. Lūk, četras no programmas filmām – spilgti mūsdienu sabiedrības dažādo šķautņu redzējumi.

«Visi dosies uz paradīzi»

Filmu programma šogad ir nodēvēta simboliski: Ārpus laba un ļauna. Ar šo nosaukumu var saprast gan režisoru spēju turpināt filmēt arī tad, kad redzētais un dzirdētais pārkāpj saprāta robežas, gan tad, kad kinodarbu varoņu rīcība sniedzas pāri altruistiskai labestībai vai stindzinošam ļaunumam. Forumu atklājušais darbs (filmu Rīgā varēs noskatīties arī 10. un 11. septembrī): karsto punktu reportiera Pola Refsdāla filma Dugma: Poga ir Sīrijas islāma radikāļu šūnas Al-Nusra dalībnieku portretējums – jauni vīri līksmām sejām stāsta, kā gaida dienu, kad tiks norīkoti visaugstākajam uzdevumam, pašnāvnieku misijai. Taču aiz reliģiskā patosa viņu rīcībai ir maz skaidrojumu – atliek tikai minēt, vai režisors tos nemeklē, vai arī to gluži vienkārši nav. 

Arī dāņu režisora Sorena Stīna Jespersena dokumentālā drāma Kaujinieki no ziemeļiem ir darbs, kas pēta jauno islāmistu radikalizēšanos. Viens no filmas varoņiem ir jauns somālietis, kura stāstītais atspoguļo puiša ceļu uz radikalizāciju un aizraušanos ar Somālijas teroristu grupējumu Al-Shabab. Intervējot Āfrikā karojošos ziemeļvalstu pilsoņus, Jespersens ir radījis stindzinošu, taču arī cilvēcisku un savā detalizētībā vērtīgu pētījumu ne tikai par to, kā tiek rekrutēti jauni vīrieši, bet arī – cik graujošu iespaidu uz palicējiem (ģimenēm un draugiem) atstāj «kareivju» došanās uz treniņnometnēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu