Pārvarēt nespēju • IR.lv

Pārvarēt nespēju

2
Pauls Raudseps

Patvaļas ierobežošanai nepieciešama stingra tiesībsargātāju uzraudzība

Bija laiks, kad par problēmām maksātnespējas jomā tikai retais uzdrošinājās atklāti runāt. Pazīstami juristi privātās sarunās šausminājās par notiekošo, taču publiski nebija gatavi neko pateikt. Baidījās sabojāt savu karjeru. Kad daži ietekmīgi maksātnespējas administratori nepamatoti iesūdzēja žurnālu Ir tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, nebija nemaz vienkārši atrast kādu advokātu, kurš būtu gatavs uzņemties mūsu aizstāvību.

Tagad situācija vismaz retoriskā līmenī ir radikāli mainījusies. Pirms dažām nedēļām Valsts prezidents Raimonds Vējonis maksātnespējas jomas sakārtošanu pat ierindoja starp diviem svarīgākajiem tālākās ekonomiskās izaugsmes priekšnoteikumiem: «Lai gan Latvijas, gan ārvalstu investori vēlētos investēt Latvijā, ir nepieciešama stabila nodokļu sistēma un skaidrs maksātnespējas process.»

Diemžēl jau vairākus gadus maksātnespējas sistēmas sakārtošanā Latvija tālāk par runāšanu nav tikusi. 2013. gadā tā laika tieslietu ministrs Jānis Bordāns ierosināja plašu un nozīmīgu sistēmas reformu – un rezultātā viņa paša partija, Nacionālā apvienība, panāca Bordāna demisiju. Tā kā tobrīd partijas ģenerālsekretārs bija viens no skandalozākajiem maksātnespējas administratoriem Aigars Lūsis, motivācija Bordāna gāšanai nebija tālu jāmeklē, un kopš tā laika NA pielipusi «maksātnespējas administratoru partijas» slava.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu