Krāpšanas recepte • IR.lv

Krāpšanas recepte

3
29. jūlijā tiesa apstiprināja nosacītus cietumsodus galvenajiem Gan Bei nodokļu krāpšanas shēmotājiem un izpildītājiem — uzņēmuma vadītājam Oļegam Arupam (no labās) un finanšu direktorei Gaļinai Karmačai, kā arī datoru administratoram Viktoram Meļkovam un četrām grāmatvedēm. Sodīti arī nelegālās programmatūras izstrādātāji, ar kuru palīdzību valsts kasei garām bija aizgājis gandrīz miljons eiro.
Zane Mače

Ar skaļu skandālu sākusies restorān Gan Bei lieta, kurā bija jālūdz atļauja kratīšanai pat Saeimas deputāta mājās, noslēgusies ar pieticīgiem sodiem nodokļu izkrāpējiem. Lai gan izmeklēšana ir pierādījusi, ka pusgada laikā no restorānu kasēm izņemti vairāk nekā divi miljoni eiro un valsts zaudējumi nesamaksātu nodokļu veidā tuvojas miljonam, tieslietu sistēma Latvijā uz šādiem noziegumiem lūkojas pielaidīgi. Kāpēc cietumā nesēdēs arī Gan Bei krāpnieki?

Tehnisku iemeslu dēļ šodien nestrādājam!!! Šāds uzraksts 2014. gada 10. decembrī parādījās pie restorānu Gan Bei durvīm, kas rosīgajā pirmssvētku laikā pēkšņi izrādījās slēgtas dažādās Rīgas malās. Patiesie iemesli bija aizdomas par finanšu mahinācijām, kuru pārbaudei pretterorisma vienības kopā ar finanšu policistiem veica kratīšanas uzņēmumā un tā darbinieku mājās. Iesaistījās arī Saeima, kurai vajadzēja atļaut kratīšanu pie Saskaņas deputāta Sergeja Potapkina, jo aizdomas krita arī uz viņa sievu Gaļinu Karmaču, ēdinātāju firmas finanšu direktori.

Pēc pusotra gada šī skandalozā lieta ir beigusies ar jaunu skandālu – līdzās dažādām ēdienu receptēm Gan Bei tagad ir pazīstams ar uzskatāmu recepti, kā krāpt valsti un izbēgt no cietuma. Deviņu apsūdzēto komanda, kas ilgāku laiku slēpa uzņēmuma patiesos ienākumus, izkrāpjot valstij nodokļos lielas summas, ir atzinuši savu vainu, un tiesa ir apstiprinājusi viņiem sodus, kas tālu atpaliek no bargajām sankcijām, kuras par šādiem noziegumiem ļauj piemērot likums.

Nodokļu nemaksāšanu atbildīgie dienesti jau gadiem sauc par lielu problēmu, taču tiesu spriedumi krāpšanas lietās ir maigi un no pārkāpumiem neattur.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu