Īstais kiberkarš • IR.lv

Īstais kiberkarš

1
Aivars Ozoliņš

ASV izmeklē Krievijas specdienestu operāciju vēlēšanu procesa ietekmēšanai

Prezidenta vēlēšanas ASV šogad ir pirmās vēsturē, kuru norisi tieši apdraud un iznākumu mēģina ietekmēt citas valsts valdība. Politiķi lielākoties bija izvairījušies norādīt uz Krieviju kā pēdējā laikā Amerikā notikušo kiberuzbrukumu vaininieci. Taču pirmdien ASV prezidents Baraks Obama to pateica netieši, tomēr gana nepārprotami.

Pēc G-20 valstu vadītāju sanāksmes Ķīnā, kuras laikā tikās arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Obama ieteica nesākt kiberbruņošanās sacensību un brīdināja, ka ASV šajā jomā ir «vairāk spēju – gan uzbrukuma, gan aizsardzības – nekā jebkuram». Viņš atturējās nosaukt Krieviju kā brīdinājuma adresāti un atsaucās uz pašlaik notiekošu «aktīvu izmeklēšanu», tomēr piebilda, ka «mums pagātnē ir bijušas problēmas ar kiberielaušanos no Krievijas».

ASV prezidenta amata kandidāte Hilerija Klintone bija tiešāka un apvainoja Krievijas specdienestus par jūnijā notikušo Demokrātu nacionālās komitejas e-pastu uzlaušanu. Viņa norādīja uz «ticamiem ziņojumiem par Krievijas iejaukšanos mūsu vēlēšanās», kas esot «gandrīz neiedomājami».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu