Bibliotēka brauc • IR.lv

Bibliotēka brauc

3
Lietoto bibliobusu uzdāvināja Ogres sadarbības partnere — Francijas pilsētas Žueletūras pašvaldība.

Jau 20 gadus Ogres Centrālā bibliotēka dodas pie tiem, kas paši tajā nokļūt nevar

Ārā ir vējains un apmācies, tomēr bibliotekāre Aija Žilvinska ir pārliecināta, ka lasītāji būs. Un viņai ir taisnība. Lai arī sākas spēcīga lietusgāze, pie Ķeipenes pasta zem liela koka viņas ierašanos gaida divi cilvēki. Slapjiem matiem un mazliet samirkušām drēbēm, tomēr izskatās apmierināti. Un, līdzko atveras autobusa durvis, uzreiz sāk pļāpāt ar bibliotekāri. Tāpat notiek arī citās pieturvietās – Vatrānē, Diedziņā un Ķiegeļceplī, kur todien piestāj mobilā bibliotēka, saukta par bibliobusu. 

Sešas dienas mēnesī no Ogres Centrālās bibliotēkas stāvlaukuma izbrauc balts autobuss, kas pēc skata atgādina saldējuma mašīnu. Tomēr braucamrīka iekšpusē atrodams kaut kas veselīgākiem priekiem – grāmatas. Bibliotēka uz riteņiem katru mēnesi piestāj 34 pieturās, lielākoties ciemos, kuru iedzīvotājiem citādi tā nebūtu pieejama.

Masu izglītības ierocis

Pasaulē mobilās bibliotēkas nav retums. Rumānijā, piemēram, ir tramvajs ar nelielu bibliotēku, no Vācijas kursē kuģis MV Logos Hope, kas ar vairāk nekā pieciem miljoniem grāmatu apceļo pasauli, bet Buenosairesā mākslinieks Rauls Lemesofs (Raul Lemesoff) veido braucamos tanka formā ar nosaukumu Masu izglītības ieroči (Weapons of Mass Instruction) un uz ielām dala bezmaksas grāmatas.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu