Bagāta vasara • IR.lv

Bagāta vasara

6
Mareks (no kreisās) mācīsies Alojas vidusskolas 2. klasē, Dāvis — 3. klasē.
Ieva Alberte

Dāvis un Mareks Timermaņi šovasar tirgoja puķes ceļmalā, un «bizness» uzplauka, jo kāda pircēja par to uzrakstīja feisbukā. Tagad puikām ir viss skolai vajadzīgais. Dāvis gan uz skolu negrib, turpretim Mareks – ļoti

Puikas ir sakautrējušies. Visu rītu cepuši vafeles un rātni stāv, atstutējušies pie virtuves skapīša. Rokas saliktas aiz muguras. Uz galda deg svece. Blakus vafelēm ir šķīvis ar piparmētru lapām tējai. Vecmāmiņa mudina izstāstīt vafeļu recepti. «Es aizmirsu!» Dāvis atbild. Mareks saka priekšā: «Piecas olas, simt gramu sviesta, piecas karotes cukura, piecas – miltu.» Tikmēr Dāvis paņem vafeli. Ome norāda, ka nepaliks ciemiņiem. «Bet ko es varu darīt – garšīgas taču!» viņš atsaka. 

Puikas viens otru biksta runāt, bet nesanāk, tāpēc galvenā stāstītāja ir omīte Dzintra Manika. Savās Tīleņģu mājās Alojas novada Vilzēnos viņa audzina deviņus gadus veco Dāvi. Gadu jaunākais Mareks dzīvo pie tēva, jo mammai atņemtas aprūpes tiesības. «Tā sanācis dzīvē, bet ir labi, kā ir,» viņa saka un pāriet uz citu tematu, taču vēlāk pie tā atkal atgriezīsies. Rāda avīzes, kur ir raksti par Dāvi un Mareku, un to, kā puikas šovasar kļuva slaveni. «Šī vasara viņiem ir tik bagāta! Nez vai kādreiz tādu atkal piedzīvos.» 

Pamanīti

Viss sākās ar to, ka puikas dīca, lai ome nopērk čipsus. «Kolu, saldējumu un vēl ko ne. Es saku, ka nav man naudas visām viņu iegribām, lai pelna paši,» atceras Dzintra. Kā variantu pieminēja puķu tirgošanu pirms Līgo svētkiem, jo ik vasaru garāmbraucēji brien Tīleņģu pļavās un plūc puķes. Saimniece paskaitīja, ka ik dienu piestāj vismaz 30 automašīnas. «Brīžam domāju – sagriezīšu ziedus, salikšu spainī, lai ņem par brīvu, bet nebradā pļavu. Pēc tam siens jāpļauj.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu