Pieminot Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas dienu • IR.lv

Pieminot Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas dienu

23
Vēsturisks foto: thebalticway.eu, Gunārs Janaitis
Pēteris Blumbergs

PBLA dalīborganizācijas apliecina gatavību stiprināt Latvijas valstiskumu

Pirms 77 gadiem 23.augustā divu lielvaru slepena vienošanās izšķīra Eiropas likteni un noveda pie Otrā pasaules kara, kas prasīja vairāk nekā 60 miljonu cilvēku dzīvību. 1939.gada 23.augustā tika parakstīts Molotova – Ribentropa pakts un tam pievienotie slepenie protokoli, sadalot ietekmi Eiropā un nolemjot trīs 1918.gadā neatkarību ieguvušās Baltijas valstis okupācijai 50 gadu garumā.

Mēs – Pasaules Brīvo latviešu apvienība un tās dalīborganizācijas – lielā mērā esam liecība Latvijas okupācijas pretlikumībai.

Mūsu priekšteči – šo organizāciju dibinātāji – bija tautieši, kuri, bēgot no padomju represijām, bija spiesti pamest savas mājas un dzimto zemi, bet, nezaudējot ticību, uzturēja neatkarīgās Latvijas ideju, nepieļaujot Latvijas okupācijas atzīšanu Rietumos. Sniedzot visa veida atbalstu Latvijas brīvības centieniem, mēs kopīgi ar pārējo Latvijas tautu panācām, ka Latvija pirms 25 gadiem, 1991.gada 21.augustā, atguva savu neatkarību un atgriezās Eiropas demokrātisko valstu saimē.

Ar to PBLA un tās dalīborganizāciju misija nebūt nav beigusies – mēs apliecinām savu gatavību arī turpmāk sniegt atbalstu Latvijas valdības un pilsoniskās sabiedrības centieniem stiprināt Latvijas valstiskumu un tiesiskumu un līdzdarboties Latvijas interešu starptautiskā aizstāvībā.

Patlaban esam jaunu izaicinājumu priekšā. Pēdējos gados Krievija, raušoties uz Padomju Savienības krāsmatām, demonstrē arvien lielāku agresiju un grauj pēc Aukstā kara beigām iedibināto starptautiskās drošības kārtību, pārkāpjot citu valstu robežas un suverēnās tiesības.

Mēs kategoriski nosodām Krievijas militāru iejaukšanos Ukrainā un Krimas aneksiju un esam pret tās atzīšanu starptautiskos forumos.

Vienlaikus mēs aicinām tautiešus atgādināt par Padomju Krievijas noziegumiem pret Baltijas valstīm un brīdināt rietumvalstis par Krievijas centieniem pārrakstīt vēsturi un šķeltnieciskā un militārā veidā vairot savu ietekmi reģionā, radot tiešus draudus Eiropai un starptautiskajai drošībai.

Vērojot notikumu attīstību Eiropā un citviet pasaulē – pieaugošo populismu un autoritārisma tendences -, mēs stingri iestājamies par demokrātisku, tiesisku un uz starptautiskām normām balstītu kārtību. Mēs aicinām Latvijas valdību un citas Eiropas Savienības valstis uz izlēmīgu, vienotu un solidāru rīcību, kā atbildot Krievijas draudiem, tā risinot starptautisko migrācijas krīzi un terorisma uzliesmojumu dažādās Eiropas valstīs. Mēs stingri iestājamies par transatlantisko saišu saglabāšanu un nostiprināšanu.

PBLA, kas savulaik ieguldījusi lielas pūles un enerģiju, lai panāktu Latvijas uzņemšanu Ziemeļatlantijas līguma organizācijā, pauž bažas par izteikumiem, apšaubot tās lomu un kolektīvās aizsardzības principus.

Mēs atkārtoti aicinām Latvijas valdību apliecināt rūpes par Latvijas drošību un izpildīt NATO saistības, nekavējoties atvēlot valsts aizsardzībai vismaz 2% no IKP.

Vienlaikus mēs aicinām savu mītnes zemju valdības stingri iestāties par NATO kolektīvās aizsardzības principiem un Baltijas valstu aizsardzību apdraudējuma gadījumā.

Ņemot vērā informācijas telpas lielo nozīmi mūsdienās arī drošības izaicinājumu kontekstā, mēs aicinām tautiešus un Latvijas valstspiederīgos stāvēt Latvijas drošības sardzē, aizstāvot to privātās sarunās un publiskos forumos. Tas ir mūsu pienākums pret mūsu senčiem, kas izcīnīja Latvijas neatkarību, un pienākums pret latviešu tautu tagad un nākotnē.

2016.gada 23.augustā

PBLA dalīborganizāciju vārdā:
Amerikas latviešu apvienības priekšsēdis Pēteris Blumbergs,
Dienvidamerikas un Karību Latviešu apvienības priekšsēde Renāte Albrehta,
Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdis Kristaps Grasis,
Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē priekšsēde Kristīne Saulīte,
Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā priekšsēdis Andris Ķesteris.

Atbalstu PBLA dalīborganizāciju paziņojumam visi minētie latviešu mītnes zemju centrālo organizāciju vadītāji pauduši elektroniskā saziņas formātā.

Komentāri (23)

ierados 23.08.2016. 20.40

Liels paldies par “…gatavību arī turpmāk sniegt atbalstu…”

Mums šāds atbalsts ļoti nepieciešams. 

+2
0
Atbildēt

0

vvilums 24.08.2016. 00.55

Viss ļoti precīzi un pareizi.

Bībelē aprakstīta kāda tauta ko vadāja 40 gadus pa tuksnesi pirms tā pilnīgi atbrīvojās no verdzības radītām sekām. Ļoti iespējams, ka mēs esam tāds pats gadījums, tikai vai mums būs vēl spēks ieart zemē sēklu pēc “pastaigas pa tuksnesi”

+2
0
Atbildēt

0

moonlight 24.08.2016. 17.17

Molotova-Ribentropa pakts bija aktuāli 1985.-87. gados, šodien, kad ir zināms nesalīdzināmi vairāk pat krievu un cionistu sarīkoto imperiālistisko WWII, pakts ir kļuvis par maz nozīmīgu epizodi un, noteikti, ne par kara cēloni.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu