VID notiekošo skaidro ar ietekmes pārdali, ''Vienotībai'' zaudējot pozīcijas • IR.lv

VID notiekošo skaidro ar ietekmes pārdali, ”Vienotībai” zaudējot pozīcijas

34
Ringolds Balodis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Opozīcijas deputāts Balodis iesaka parlamentam vairāk kontrolēt valsts institūcijas

Notiekošais ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja izvēli nav nekas neparasts nav nekas neparasts Latvijas valstij, tas atgādina kārtējo mīcīšanos uz vietas, šorīt intervijā Latvijas Radio 1 sacīja Saeimas opozīcijas deputāts no partijas ”No sirds Latvijai” Ringolds Balodis, Nacionālās drošības komisijas sekretārs un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija dalībnieks.

”Sākotnēji izskatījās daudzmaz piedienīgi, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola mēģināja īstenot nopietnas reformas valsts pārvaldē, taču konkurss par VID vadītāja amatu bija neveiksmīgs un nāca paziņojums, ka jāpalielina alga VID vadītājam,” vērtē Balodis, piebilstot – tas noticis pēc ziņu sižetiem, kuros rādīja nesamērīgi lielus ienākumus VID darbiniekiem.

Deputāts uzskata, ka parlamentam būtu jāpiešķir lielākas tiesības kontrolēt VID un citas valsts institūcijas, savukārt Valsts prezidentam varētu uzticēt pienākumu izvirzīt nozīmīgu amatu kandidātus, un valdība tos varētu apstiprināt, tā uzņemoties atbildību par viņiem. Līdzīga kārtība darbojoties neskaitāmās pasaules valstīs, norādīja Balodis.

Viņaprāt, atklāts caurspīdīgs konkurss ir labāks amatpersonu izvēlē, taču Latvijā cilvēku, kas var augstus amatus ieņemt, ”saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem”. ”Mums nav pienācīga civildienesta, un jāatrisina pārvaldes problēmas, iestāžu pakļautība Ministru prezidentam, bet nekas nav noticis,” secina opozīcijas deputāts. Valsts dienesta pārvaldē nav skaidri caurredzama darbinieku rotācija un procedūras, tāpēc būtu jārunā par valsts pārvaldes uzlabošanu, teic Balodis.

”Situācija VID vairs nav finanšu ministres kontrolē. Mans subjektīvais viedoklis – viņa cerēja, ka [bijusī VID vadītāja Ināra] Pētersone iztīrīs tos [Augeja] staļļus, bet viņai nervi neizturēja. Kad [kandidātei Ingai] Koļegovai vajadzēja sākt strādāt, arī viņai nervi neizturēja,” pauž Balodis. Viņaprāt, Koļegovas saruna ar deputātu Artusu Kaimiņu par ”seksīgu nodokļu ievākšanu” parādīja, ka viņa nebija nobriedusi VID vadītājas amatam.

”VID ir paralīzes stāvoklī, ierēdņu rotācija nav pabeigta, kaut dažas amatpersonas ir samainītas,” vērtē Balodis, ”vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā saka, ka ir gatava vadīt VID. Taču situācija nav labvēlīga, jo VID atbild par valsts ienākumiem – nodokļu ievākšanu. Ja VID vadītāja amata konkurss beigtos pēc pāris mēnesiem, varbūt varētu iecelt tādu, kas var būt atbildīgs par iestādi, bet esmu par to diezgan skeptisks.”

Situācija valstī saistīta ar to, ka nav parlamentārās kontroles par augstākajām institūcijām, un VID vadītāja izvēlē izpaužas ietekmes sfēru pārdale, ”Vienotībai” zaudējot savas pozīcijas, uzskata Balodis. Tas esot gaidāms arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja izvēlē.

”Ar opozīcijas balsīm Vjačeslavs Streļčenoks varētu tikt apstiprināts amatā, un tas saistīts ar to pašu situāciju valsts pārvaldē,” saka Balodis, ””Vienotība” bija ļoti spēcīga, bet milzis sāk ļodzīties, un citi mēģina vājināt tās pozīcijas. Es drīzāk prognozētu, ka Streļčenoku apstiprinās amatā, bet tas nevar uzlabot KNAB reputāciju tik spēji, ja gadiem tur ir noticis iekšējais kašķis. Tas saistīts ar valsts pārvaldes vājumu un redzēts arī citās valsts iestādēs.”

Baloža vērtējumā, ”KNAB pašlaik palicis kā formālisma citadele, kas piesienas komatiem, bet nopietnas lietas tālāk nevirzās”. ”Šeit jautājums par konkursu ir diezgan svarīgs, jo tas – jāpiekrīt ”Delnai” – tika veidots nepareizi, uzdodot nosacījumus sagatavot Streļčenokam, kas taču neietu pret sevi,” secina deputāts, piebilstot – vēlme apstiprināt KNAB vadītāja amatā Streļčenoku saistīta ar vēlmi vājināt ”Vienotību”, un partijas nav ieinteresētas spēcīgā KNAB, jo tas parbauda partiju finanses. Tas aizgājis līdz aizkulišu cīņai koalīcijā un ar opozīciju, piebilst Balodis.

Savukārt “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja, ka partijai neesot sava favorīta VID vadītāja amatam un tā ir gandarīta par atklāta konkursa rīkošanu. VID ģenerāldirektora atalgojuma palielināšana būtu jāskata kopsakarā ar citu iestāžu vadītāju, vietnieku un citu darbinieku atalgojumu, saka Smiltēns.

Viņaprāt, dziļāk būtu jāvērtē situācija, kāpēc neviens “nerāvās” uz VID vadītāja amatu: “Skeptiski skatos uz to, ka tas ir tikai atalgojuma jautājums. Domāju, ka tur ir arī citi aspekti. Jārīko konkurss, pirms tam analizējot, kāpēc iepriekš nepieteicās pietiekami daudz kandidātu.”

Jau ziņots, ka pirmdien valdošās koalīcijas partijas plāno vienoties par turpmāko rīcību saistībā ar konkursu uz VID ģenerāldirektora amatu. Iepriekš vēstīts, ka pēc līdzšinējās VID ģenerāldirektora amata kandidātes Ingas Koļegovas atteikšanās pretendēt, nolemts rīkot konkursu uz vakanto amatu. Lai izraudzītos piemērotāko kandidātu, paredzēts piesaistīt personālatlases kompānijas ekspertus.

Komentāri (34)

DD1 22.08.2016. 09.19

Daudz kam, ko teicis Saeimas “No sirds Latvijai” deputāts Ringolds Balodis, var piekrist.

Par Finanšu ministres aktivitātēm VID sakarā viņš saka, ka “Sākotnēji izskatījās daudzmaz piedienīgi”, bet, kā noprotams, vēlāk kļuvis skaidrs, ka ZZS tikai vēlas ietekmes pārdali sev par labu. Balodis novērtējis arī Koļegovas sarunu ar deputātu Artusu Kaimiņu par “seksīgu nodokļu ievākšanu”, sakot, ka tā “parādīja, ka viņa nebija nobriedusi VID vadītājas amatam”, kas tā patiešām ir.

“NSL” deputāts Ringolds Balodis, izsakās sakarīgi arī par KNAB: “KNAB pašlaik palicis kā formālisma citadele, kas piesienas komatiem, bet nopietnas lietas tālāk nevirzās”.

+10
0
Atbildēt

5

    andrejs > DD1 22.08.2016. 15.54

    Interesanti, ko Ringolds teiktu par šiem 100 milj. eiro :-)

    tas jau jāprasa Reiram. Viņš tolaik bija Finanšu ministrs

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > DD1 22.08.2016. 13.55

    Kāda jēga teikt,kamēr nav pārdalīta ietekme?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Lidumnieks > DD1 22.08.2016. 13.49

    Nez kādēļ ir apklusis jautājums par lielisko biznesa darījumu – VID ēkas zemes gabala iegādi/nomu, būvniecību un u.c. jautājumiem ar šo 100 milj. eiro darījumu.

    Izskatās, ka arī mediji iebaroti…, vai es maldos un šie nieka 100 milj eiro nodokļu maksātāju naudiņas ieguldīt godprātīgi ar godprātīgāko valsts pārvaldes pārstāvju parakstiem?

    Interesanti, ko Ringolds teiktu par šiem 100 milj. eiro :-)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ozols > DD1 22.08.2016. 10.19

    nez kad Balodis pametīs NSL? tajā organizācijā izskatās pēc pārpratumu

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > DD1 22.08.2016. 11.49

    Balodis patiesi ir sakarīgs džeks – viens no retajiem, kas atbalstīja Tēvzemiešus, kad viņi izvirzīja Egilu Levitu Latvijas prezidenta amatam.

    Vienotības “politiķi” tajā laikā vērpa intrigas un pildīja Lembergam dotos zemdeķa solījumus

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

klusais 22.08.2016. 10.18

VID ir degradējies jau labu laiku un visas rotācijas ir šo procesu ne tikai samazinājušas , bet vēl dziļākā “purvā” ierāvušas . Ja Pētersones laikā tika veidots “līdēju” kults , kur citādi domājošie tika “nahrenizēti” , tad Reiznieces-Ozolas vadībā ir iets stipri tālāk un VIDs jau tiek grauts daudz plašākā mērā. Man tiešām grūti iedomāties to loģisko domu gājienu rotācijai , kur teiksim muitas speciālists, kurš lieliski pārzin muitas nianses u.t.t. pēkšņi tiek pārlikts uz nodokļu sfēru ,kas viņam pilnīgi sveša, vai teiksim finansu policijas darbinieks ,kas nodarbojas ar finansu pārkāpumu izpēti tiek aizrotēts atbildēt uz VID informatīvā telefona zvanu centru , kur pilnīgi “tumša bilde” , pie kam atcerēsimies , ka alga tiek saglabata.

Man grūti izprast , kam ir izdevīga šāda situācija, valstij un sabiedrībai, precīzāk sabiedrībai – noteikti nē .

Pārdomām ka nevajag darīt – http://www.db.lv/viedokli/vid-komente-db-publiceto-uznemeja-viedokli-vai-valstij-tiesam-ir-vajadzigi-eksportejosi-uznemumi-453112?utm_source=diena.lv&utm_medium=article&utm_campaign=diena.lv

+7
-1
Atbildēt

2

dzeris49 22.08.2016. 10.50

Nu jau ASV vēstnieks atklātā tekstā pasaka par milzu korupciju Latvijas varas struktūrās, kas traucē valsts ekonomikas attīstībai.

Mūsu bāliņus, kas pie varas, gan nekas neuztrauc, valsts un personīgā reputācija apmainīta pret naudu, amatiem, mierīgu dzīvi, jo totāli korumpētā valstī, kur valsts nozagšana ir valsts pārvaldes sistēma un mērķis.

Te cīnās nevis ar korupciju, bet gan ar tiem, kas mēģina to apkarot vai kaut vai par to runāt, visa “cīņa ar korupciju”, KNAB, kur cīņa notiek nevis ar korupciju, bet, ar pašu darbiniekiem, kas vēl mēģina pildīt savus pienāskumus, politiķi, kurus tas apmierina un kuri, jādomā, pārvēlēs Streļčenoku, jo tādu balsojumu apmaksās to sponsori., un daudz kas cits šai valstī ir imitācija un butaforija.

Tā visa zipju opera ap to VID ir vienkārši smieklīga, ko var izdarīt kaut visgodīgākais VID vadītājs pret apvienoto ietekmīgi ekonomisko un tai kalpojošo politisko “eliti”, šis te amats ir kaut kas līdzīgs pašnāvībai, jo vairākumam “elites” nekādas pārmaiņas nav vajadzīgas un ir kaitīgas, un reakcija uz mēģinājumu ko maimnīt ir attiecīga.

Protams, V ietekme krītas, un kas pie tā vainīgs, ja ne pati V?

Kad bija ZRP un V pārsvars Saeimā, bija reālas iespējas veikt reformas un mainīt sistēmu, bet, abās partijās partiju un to līderu intereses bija svarīgākas par valsts intersēm, un nu esam, kur esam, un grimstam šinī purvā arvien dziļāk.

Cerības, ka varēsim no tā izrāpties, arvien mazākas, kas tad mūs vilks ārā – Lembega ZZS, NA un SC neformalā koalīcija, visas trīs partijas sen nopirktas un pārpirktas par samērā lētu naudu un amatiem, V pagaidām pie šīs trijotnes pilnībāpieskaitīt nevar, kaut, sajūta tāda, ka V pazaudējusi pati sevi, un atgūt nespēj, par Sudrabas partiju un Kaimiņu vispār nav nozīmes runāt.

Sabiedrība arī mums politiski mazattīstīta, nespēj nodalīt būtisko no nebūtiskā, cēloņus no sekām un lozungus no darbiem, tāpēc prognoze pesimistiska, atpaliksim no blakus Baltijas valstīm arvien vairāk, gan politiskās ētikas ziņā, gan ekonomiski, un tur neko darīt nevar, ja tikai sabiedrība beidzot nemodīsies.

Uz to, ka mainīsies un sāks dom’at par valsts un sab. intersēm pie varas esošie politķi, cerēt muļķīgi, pie kam, taisni politiķi un politiskā korupcija un korupcija VP, ko tie pieļauj un sekmē ( sadzīves korupcija Latvijā nebūt nav tik briesmīga), radījuši sabiedrībā totālu neuzticību varai un pilnīgāko pofigismu

UN te ir kārtējais apstiprinājums, ka zivs pūst no galvas, Latvijā “galva” sen sapuvusu un izplata smirdoņu tālu, to saož pat Amerikā, mūsējie bāliņi gan šo smirdoņu nejūt vai izliekas, ka nejūt, vai, varbūt, jūtas komfortabli tādā vidē, apm. kā sūdu mušas sūdu čupā – tā ir viņu barība.

+8
-3
Atbildēt

12

    edge_indran > dzeris49 22.08.2016. 12.26

    ———andrejs kas tad viņus (SC) “pārpirka”? :)

    Pie amatiem RD viņi tika pateicoties okupācijas laikā nelikumīgi iebraukušo kolonistu legalizācijai un iespējai balso.

    =======================================================================================

    “Kolonistiem” Eiropas Savienībā ir visas iespējas legalizēties un ir iespēja balsot.

    Šito šnoristu dziesmiņu par “okupāciju” var iesmērēt tikai klīniskajiem naciķiem, – bet to momentā pārtrauks ES uzraugošās iestādes.

    Nils Muižnieks- commissioner for Human rights of the council of Europe

    http://www.iceland.is/iceland-abroad/fr/images/nils-muizneks.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 22.08.2016. 12.52

    DD1 – es gan nebūtu tik pārliecināts par Juraša un Strīķes tiesiskuma izpratni … pieļauju , ka tā ir lielisks aizsegs citām aktivitātēm .

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > dzeris49 22.08.2016. 12.36

    dzeris49

    Pie kam, šīs trīs partijas ideoloģiski ir ļoti tuvas, visas ir liberālisma, atklātas sabiedrības, demokrātijas, NATO

    Vislielākos draudus Latvijas dalībai ES un NATO rada pie varas pagaidām esošie čekas ar visām parpalām nopirktie un sakompromitētie Vienotības prokremliskie zagļi un pederasti, kuri uz saviem kusliem pleciņiem ir uzmērījuši latviešu grūtnieču dedzinātāja, krievu fašistiskā izdzimteņa, Kononova, NKVDešņika šineli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 22.08.2016. 11.45

    partijas sen nopirktas un pārpirktas par samērā lētu naudu un amatiem,

    ———————–

    pastāsti, ja Tev zināms :))), ar kādiem amatiem pārpirka Saskaņas centru, un kas bija tas pārpircējs?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    moonlight > dzeris49 22.08.2016. 12.22

    dzeris49

    Jau aizmirsi, kāda loma SC kopā ar Godmani un Co bija Pareksa bankrota seku likvidācijā

    Godmanis kopā ar čekas mērgļiem, taukmūļiem: Pabriku un Štokenbergu

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 22.08.2016. 13.03

    ——–klusais:”.. pieļauju , ka tā ir lielisks aizsegs citām aktivitātēm.”

    =======================================================================================

    Par “citām aktivitātēm” lēmumus pieņems Valsts Kontrole, taču diezin vai kāds tos ņems vērā. Dzīvojam tak’ demokrātiskā valstī, kurā nav vietas totalitārismam!

    Elita Krūmiņa: Nav nenozīmīgu pārkāpumu, ja runājam par valsts pārvaldi

    http://g2.delphi.lv/images/pix/520×315/VIXtUJZXNb4/let-12151860-44313423.jpg

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.08.2016. 11.58

    DD1 – un ko dos tā parakstu vākšana, referenduma iespējas par Saeimas atlaišanu šī Saeima praktiski likvidējusi pašaizsardzības nolūkos, un 4 gadus droši var darīt, ko grib.

    Vējonis būs tas, kas ierosinās Saeimas atlaišanu, nekad mūžā, pats viņš sistēmas cilvēks, viņš jau te sāk, pamazām, atstrādāt savu ievēlēšanu – “mazāk vajag kritizēt “valsti”, tas nodara lielu ļaunumu”, utt., interesanti, ko viņš saprot ar valsti, tās korumpētās interešu grupas, ko mums sauc par partijām, un to “darba” rezultātus, viņš izliekas vai tiešām ir tik stulbs, ka nespēj valsti kā tādu nošķirt no patreizējā brīdī pie varas nokļuvušajiem politiķiem?

    Un kāda garantija, ka “tauta”, kas ZRP vietā ( kas nebija ideāla, bet, katrā ziņā, ar ZZS to salīdzināt nevarēja) ievēlēja Sudrabas partiju un ZZS, iebalsos ko labāku, pat, ja šo Saeimu atlaidīs?

    andrejs – SC maz amati RD?

    Jau aizmirsi, kāda loma SC kopā ar Godmani un Co bija Pareksa bankrota seku likvidācijā, kas Latvijai izmaksāja miljardu latu un K-K aizstāvēšanā, ieskaitot milzu kompensācijas piešķiršanā K-K.

    Nerunājot par to, ka ZZS un NA bieži balso tā, kā vajag SC, lai SC nobalso tā, kā vajag ZZS un NA.

    Pie kam, šīs trīs partijas ideoloģiski ir ļoti tuvas, visas ir liberālisma, atklātas sabiedrības, demokrātijas, NATO, ES ienaidnieki, vienīgā atšķirība tāda, ka ZZS īpašnieks Lembergs un SC to deklarē atklāti, NA, kā vienmēr, lavierē un atklāti to nesaka, kā jau glumiķi un lielākie liekuļi Latvijā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 22.08.2016. 12.20

    Kur tad klīst tādas valodas, un priekš kam V to vajag?

    Es gan dzirdēju citas valodas, kā daži RD NA frakcijas pārstāvji savulaik gandrīz vai ceļos rāpoja pie Ušaskova, Kiršteins, piem., lūdzot sev kādu amatu RD.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 22.08.2016. 12.10

    kas tad viņus (SC) “pārpirka”? :)

    Pie amatiem RD viņi tika pateicoties okupācijas laikā nelikumīgi iebraukušo kolonistu legalizācijai un iespējai balsot, kuri, ja tā turpināsies, jau pavisam drīz nodrošinās kremļa partijas mūžīgu valdīšanu mūsu galvaspilsētā.

    Viņus ievēlēja un viņi tagad mierīgi dala amatus (klīst gan runas, ka V speciāli atdod Rīgu ušakistiem).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > dzeris49 22.08.2016. 11.34

    > dzeris49

    “cīnās nevis ar korupciju, bet … ar pašu darbiniekiem, kas vēl mēģina pildīt savus pienāskumus”

    Kurš gan to nezina, bet, ja Saeima atkal nobalsos par Streļčenoku, tad jāvāc paraksti par pašas Saeimas atlaišanu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 22.08.2016. 12.25

    tā arī nesadzirdēju, kas SCentru ir pārpircis un ar ko.

    Par rāpošanu uz ceļiem – kārtējais curiku purkšķis. (Saeimā visām frakcijām ir pa kādam amatam, proporcionāli saņemtajam mandātu skaitam, un neesmu dzirdējis, ka klementjevs vai Agešins un Dolgopolovs būtu rāpojuši uz ceļiem.)

    p.s. iet uz mūsu galvaspilsētas vēlēšanām ar tika vājām lokomotīvēm, kā Jaunups un Ēlerte, arī ir tā atdošana.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 22.08.2016. 11.39

    Džeris “Sabiedrība arī mums politiski mazattīstīta”

    Kad riņķī tik “rej”, tad sabiedrībai arī grūti saprast par to kas īsti notiek.

    Kremļa “rejas” ar milzīgu finansiālo atbalstu ir pilnīgi nevietā un nelaikā, bet iemesli tam ir skaidri, taču pašiem takš būtu jādomā, nevis pakaļ kremliniem “riet”.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu