Latviešiem cerības par medaļām jāglabā līdz nākamajai Olimpiādei • IR.lv

Latviešiem cerības par medaļām jāglabā līdz nākamajai Olimpiādei

10
Madara Palameika. Foto: LETA-AFP

Palameika, Grigorjeva un Štrombergs Rio spēles noslēdz bez godalgām

Latvijas rekordiste šķēpmešanā Madara Palameika Riodežaneiro Olimpiskajās spēlē piektdien šķēpmešanas disciplīnas finālā finišēja desmitajā vietā, vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Cerēto bronzas medaļu neieguva brīvās cīņas meistare Anastasija Grigorjeva.

Savukārt BMX braucējs Māris Štrombergs nevarēja aizstāvēt savu divkārtējā olimpiskā čempiona godu, jo neiekļuva fināla braucienā.

Šķēpmešanas sacensību finālā Palameikai pirmie divi mēģinājumi netika ieskaitīti, bet trešajā piegājienā latviete šķēpu raidīja 60,14 metrus. Pēc pirmajiem trim mēģinājumiem labākās astoņas sportistes izpildīja vēl trīs metienus, bet līdz pirmajam astotniekam Palameikai pietrūka nieka 1,78 metri. Pati sportiste pēc starta atzina, ka atdevusi visus spēkus. Pirms četriem gadiem Londonā Palameika šķēpu meta 60,73 metru tālumā, kas deva astoto vietu.

Rio gandarījuma turnīrā brīvajā cīņā svara kategorijā līdz 63 kilogramiem Latvijas cīkstone Anastasija Grigorjeva ar 2-5 zaudēja polietei Evai Monikai Mihalikai, tādējādi viņas dalība olimpiskajās spēlēs ir noslēgusies. Cīņas pirmajā periodā sportistes cīnījās neizšķirti 1:1. Otrajā poliete ātri tika pie diviem punktiem, Anastasijai gan izdevās rezultāta starpību samazināt, taču perioda beigās poliete izvirzījās vadībā.

Pirmajā cīņā Grigorjeva pārliecinoši ar 10-0 uzvarēja Tunisijas cīkstoni Helu Rjabi, bet ceturtdaļfināla cīņā piekāpās japānietei Risako Kavai ar 2-8. Taču japāniete tika finālā, kā rezultātā Grigorjevai radās iespēja turpināt cīņu gandarījuma turnīrā. Grigorjeva bija gatava atdot sevi visu uz cīņas paklāja Rio gandarījuma turnīrā, cīnoties ar polieti Evu Moniku Mihaliku, taču ar to bija par maz, lai turpinātu cīņu par bronzas medaļu.

“Atdevu sevi visu, bet ar to bija par maz, lai izcīnītu bronzas medaļu,” gluži vīlusies par šādu iznākumu Rio olimpiskajās spēlēs sarunā ar Latvijas Radio bija Grigorjeva. Viņa atzina, jā, pēc Londonas olimpiskajām spēlēm viņa paudusi, ka vēlas izcīnīt olimpisko medaļu, taču tas neesot bijis ne ar ko pamatots. Taču šajos gados viņa sevi jau bija pierādījusi. “Tagad es biju viena no tām, kas ne tikai gribēja, bet arī varēja cīnīties par medaļām,” atzina Anastasija.

”Daudziem pieeja, ka tā ir pēdējā gonka mūžā – cīņa uz dzīvību un nāvi,” tā pēc neveiksmīgā olimpiskā ceturtdaļfināla, kas liedza dalību pusfinālā, Latvijas Radio sacīja divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs. Māris neslēpa – trase viņam nav bijusi parocīga. Bijušas bailes no otrās pumpas – pirms tās sācis bremzēt un stāties, bet pārējie drošāk gājuši pāri.

“Žēl, daudz darba ielikts,” mazliet papiktojās BMX braucējs. “Ja jūties labi trasē, to neietekmē faktori – vai kāds krīt vai nekrīt – tu vienkārši dari savu darbu,” norādīja divkārtējais olimpiskais čempions. Šoreiz tā nav bijis. Tagad tik jāievelk elpa un jādomā, ko darīt tālāk. “Katrā ziņā plinti krūmos nemetu.”

“Tas bija kā karā. Bišķi pa traku. Nebijām gatavi uz tik traku pavērsienu,” par neveiksmīgo ceturtdaļfinālu izteicās treneris Ivo Lakučs. “Zaudējām cīņu olimpiskajās spēlēs. Rītdien nekā nav. Nu… Ko lai vēl saka? Diemžēl nebijām gatavi,” Latvijas Radio norādīja treneris.

Komentāri (10)

Jânis Platkojs 19.08.2016. 07.58

Sportistiem, protams, neko nevar pārmest, bet gribētos izlasīt kārtīgu analītisku rakstu ar datiem un skaitļiem, arī privāto un personīgo pusi no sportistu viedokļa. Kāpēc peldētājai, kura uzstāda LV rekordu, neaizbrauc līdzi treneris, bet cik saprotu no komentāriem citās vietnēs, kaut kāds LOK funkcionārs ar ar savu jobe*ri (atvainojos par rupjību). Salīdzinājumu ar citām mazām valstīm, ieguldījumu un atdevi, to, vai mums vispār ir vērts braukt uz vasaras spēlēm. Ja par to visu maksātu Coca-Cola vai Nike, man nebūtu iebildumu, bet apzinoties situāciju ar LV komandas absolūto impotenci spēlēs un cilvēku izmisumu ar iespēju nokļūt pie ārsta, rodas jautājumi, vai profesionālais sports LV ir nepieciešams. Vai par to būtu jāmaksā katram pilsonim no savas kabatas, vai tikai jāļauj finansēt savu darbošanos pašam (cik saprotu, to dara Prokopčuka, Gulbis). Kāpēc pašnodarbināts sportists ir labāks par pašnodarbinātu IT attīstītāju, rakstnieku vai tulku? Tik daudz jautājumu, un tik maz atbilžu.

+9
-1
Atbildēt

0

traductrice 19.08.2016. 09.06

Es pilnībā pievienojos mjbjosh. Arī mani urda jautājums, kā vispār var rasties situācija, ka uz svarīgāko sporta notikumu(!) var aizsūtīt sportistu, lai viens peras pliks pa nātrēm. Un ne jau tikai peldētāja. Sirmais teica to pašu. Pieņemu, ka gan jau vēl arī citi. Manuprāt, žurnālistu PIENĀKUMS ir atklāt visas aizkulises par LOK/federāciju čiekuru lomu šajā pasākumā.

Ja runājam par pašiem sportistiem, viņi visi ir MALAČI! Visi ir izdarījuši maksimālo, cīnījušies līdz galam, un arī tie, kas palika vērtējumā lejasgalā, ir PASAULES spēcīgākie sportisti. Mums bija liela komanda, kas pārstāvēja plašu sporta veidu klāstu, un ar to vien jau ir pamats lepoties. Manā sirdī rūgtumiņš ir vien par Šmēdiņu/Samoilovu – no viņiem es tiešām gaidīju virsotni, nevis piedalīšanos.

Ja par funkcionāriem, tad gribu atgādināt, ka sporta federāciju loma ir attīstīt sportu Latvijā, veicināt bērnu iesaistīšanu, no kuriem tad izaugs nākamie izcilnieki, attīstīt infrastruktūru, finansiāli atbalstīt sportistu izaugsmi, nevis braukt uz OS. Viņu darbs ir tieši OS starpposmā un darbavieta – Latvijā! Un tieši no federāciju ieguldījuma ir atkarīgi sportistu panākumi, nevis otrādi!

Tokijā tiks iekļauti jauni sporta veidi. Nezinu par pārējiem, bet visai labi zinu klinšu kāpšanas virtuvi. Jau tagad Pasaules kausos ir masveidīgi un ar lieliem panākumiem parādījušies japāņi, lai arī agrāk japāņi vispār nefigurēja šajā sportā. Tā ir tieša valsts reakcija uz nākamajām OS. Japānā ārprātīgā ātrumā TIEK ATTĪSTĪTS sporta veids, jo sportistu evolūcija jau nenotiek vienā dienā. Arī Latvijā ir sportists, kas piedalās kausos – lieki piebilst, ka 100% ar savu naudu un 100% trenējas tikai ar savu entuziasmu sporta zālē, ko izveidojis 100% par saviem līdzekļiem. Bērnu sports – tīri uz vecāku pleciem. Uz ko Latvija var cerēt Tokijā?

+7
0
Atbildēt

1

    Anonīms > traductrice 19.08.2016. 09.54

    un kad es rakstu , ka esam čekistu pārvaldīta valsts – jūs man liekat mīnusus – visu laiku vieni vienīgi mīnusi – liekuļi tādi – un pēc tam paši raudiet , bet skaidri un gaiši pateikt – nost ar čekistiem un viņu pakalpiņiem nespējiet

    0
    -4
    Atbildēt

    0

klusais 19.08.2016. 08.09

Izskatās , ka psiholoģiski noplīsa mūsējie … sākot ar volejbolistiem…

Skatoties Štromberga pedējo braucienu izskatījās , ka viņš pat īsti negribēja tikt nākamajā kārtā …

+4
0
Atbildēt

1

    lno > klusais 19.08.2016. 12.57

    Medaļu nav, toties LV lielākā delegācija no Baltijas valstīm…Augam gudri

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu