Padomju puča krahs • IR.lv

Padomju puča krahs

4
«Piezvanīja: Martin, gāž Ļeņinu, nāc šurp! Es teicu: ak kungs, es gribu gulēt, bet viņa teica — nē, tev jānāk, tas ir tavs darbs. Tas bija neticami, process ilga visu nakti. Dace [Rukšāne] četros no rīta teica — ak Dievs, ja viņš iztur līdz saullēktam, tā būs slikta zīme, ka viņš ar mums paliks mūžīgi,» atceras fotogrāfijas autors Martins Fejers
Pauls Raudseps

Tā bija izšķiroša nedēļa 1991. gada augustā – sākās ar stingrās līnijas komunistu sarīkotu apvērsumu Maskavā, bet svētdienas rītā Rīgā cilvēki jau dzēra šampanieti uz nogāztā Ļeņina pieminekļa drupām 

Neatkarības atgūšanas ceļa emocionālā kulminācija bija 1990. gada 4. maijs, kad Augstākā Padome pasludināja apņemšanos atjaunot Latvijas suverenitāti. Taču neviens tobrīd nevarēja prognozēt, cik ilgi būs jāgaida šī mērķa sasniegšana. Ironiskā vēstures pavērsienā pēc gada Gordija mezglu pārcirta tieši PSRS reakcionārie spēki, kas bija pacēluši zobenu, lai novērstu impērijas iziršanu. 1991. gada 19. augustā Maskavā sākās pučs, taču organizatoru nemākulības un Krievijas demokrātisko spēku pretestības dēļ jau pēc divām dienām tas bija izgāzies. Rietumi vairs nebaidījās atzīt Baltijas valstu neatkarību, un mēneša laikā to izdarīja 79 valstis.

Apvērsuma liktenis izšķīrās Maskavā, taču ārpus PSRS galvaspilsētas visdramatiskākie notikumi risinājās Rīgā, kur specvienība OMON ieņēma radio un TV ēkas, daļēji atslēdza Latviju no kontaktiem ar ārpasauli un trešdien, 21. augusta agrā pēcpusdienā, gatavojās triecienā ieņemt parlamenta ēku. Tobrīd neviens nevarēja iedomāties, ka pēc dažām dienām, 25. augusta agrā rītā, no pjedestāla tiks gāzts Ļeņina piemineklis, kurš 40 gadus bija stāvējis Rīgas centrā, bet nu tika aizslaucīts vēstures mēslainē.

«Tūrists» ar kameru

Starp trauksmaino 1991. gada augusta puča dienu lieciniekiem Rīgā bija arī jauns vācu fotogrāfs Martins Fejers (Martin Fejer), kura uzņemtās bildes Latvijā nav plaši zināmas, bet atklāj tā laika dramatismu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu