Veselības inspekcija veic pārbaudi par puisēna pēkšņo nāvi pēc operācijas (papild.) • IR.lv

Veselības inspekcija veic pārbaudi par puisēna pēkšņo nāvi pēc operācijas (papild.)

19
Foto no pixabay

Vecāki apgalvo, ka pirms vispārējās narkozes ievadīšanas mazulim nav veiktas pārbaudes

Veselības inspekcija veic pārbaudi par divus gadus vecā bērniņa nāves apstākļiem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pēc veiktās operācijas, aģentūru LETA informēja inspekcijas pārstāve Līga Jeroščeva.

Viņa paskaidroja, ka Veselības inspekcijā 16.augustā saņemts iesniegums no puisīša vecākiem. Patlaban ir sākta konkrētā gadījuma pārbaude – ekspertīze -, un tās laikā tiks izvērtēta zēnam sniegtā medicīniskā aprūpe.

Ekspertīzes laikā no ārstniecības iestādēm tiek pieprasīta pacienta medicīniskā dokumentācija, iegūti ārstniecības personu viedokļi. Iegūtā informācija tiek izvērtēta un analizēta. Pēc ekspertīzes veikšanas tiek sagatavots lēmums par konstatēto konkrētajā gadījumā. Ekspertīzes ilgums būs ne mazāk kā viens mēnesis.

Jau ziņots, ka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) tiks veikta izmeklēšana saistībā ar divgadīga puisīša pēkšņu nāvi pēc vispārējā narkozē veiktas operācijas, otrdien vēstīja TV3 raidījums “Bez tabu”.

Bērns uz slimnīcu Rīgā nogādāts no Vidzemes slimnīcas, kurā viņš bija nonācis, jo applaucēja kāju ar karstu kafiju. BKUS bērnu nolemts operēt, un viņš sagatavots operācijai. Vecāki apgalvo, ka pirms vispārējās narkozes ievadīšanas mazulim nav veiktas pārbaudes, piemēram, vai sirsniņa izturēs šādu slodzi.

No rīta, kad bērns sācis mosties no narkozes, viņam ap acīm parādījušies zili riņķi un arī lūpas kļuvušas zilas. Pēc tam viņš ieslīdzis bezsamaņā. Bērns reanimēts un nogādāts intensīvās terapijas palātā, tomēr ārstiem viņa dzīvību nav izdevies glābt.

BKUS virsārste Renāte Snipe raidījumam sacīja, ka par notikušo ir sākta izmeklēšana, jo gadījums esot mulsinošs un nepatīkams. Tomēr viņa apgalvoja, ka bērniem, kuriem plānots piemērot anestēziju, vienmēr tiek veiktas visas protokolā paredzētās pārbaudes, ja vien gadījums nav ļoti ārkārtējs un steidzams. Šinī gadījumā bērna gūtais applaucējums neesot bijis dzīvībai bīstams.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) pārbaudi par divus gadus vecā bērniņa nāves apstākļiem plāno veikt mēneša laikā, aģentūru LETA informēja BKUS komunikācijas speciāliste Daiga Rauba.

Citu valstu slimnīcās līdzīgi gadījumi tiek izvērtēti no 30 līdz 45 dienu laikā. BKUS Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa darbu sākusi un plāno to pabeigt mēneša laikā, informēja Rauba. Viņa piebilda, ka šajā grupā ir iesaistīti pacientu drošības sistēmas, anestēzijas, ķirurģijas un aprūpes speciālisti, kā arī virsārsti.

Rauba skaidroja, ka izvērtēšanā tiek ietverta pamatcēloņu analīzes metode, kas ne tikai palīdz noskaidrot notikušā cēloņus, bet arī pārskata iespējamos riskus, slimnīcas iekšējos procesus, noteikumus, kārtību, resursus, darba organizēšanas jautājumus, vecāku informēšanas procesu, pacientu aprūpes standartus, jo īpaši pēc augsta riska manipulācijām. Tāpat tiek noteiktas tādas rīcības un papildu aizsargmehānismi, lai līdzīgs negadījums neatkārtotos.

BKUS norāda, ka precīzai apstākļu noskaidrošanai būtu nepieciešams autopsijas slēdziens, taču šajā gadījumā tiks respektēts bērna vecāku viedoklis.

Tāpat BKUS skaidro, ka pacientam operācija veikta standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī un, jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai. Lai gan sākotnēji problēmas nav bijušas, stundu pēc operācijas māte izsaukusi personālu, jo bērns bijis bez dzīvības pazīmēm.

Reanimatologiem bērniņa dzīvību nav izdevies glābt.

(papildināta no sākuma un ar BKUS viedokli)

Komentāri (19)

Skaisle 17.08.2016. 09.35

es patiešām nezinu, kā šādas situācijas regulē likumdošana , bet man šķiet ļoti dīvaini, ka so gadījumu izmeklēs iestāde, kura jau apriori ir atbildīgā par notikušo.

Iznāk , ka zagļiem arī vajadzētu uzticēt pašu veikto noziegumu izmeklēšanu?

Kaut kā “baigi atsit” padlaiku ačgārnības …

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu