Mīlēti un pieņemti • IR.lv

Mīlēti un pieņemti

2
Desmitgadīgais Oskars (no kreisās) ir animācijas filmu tēlu minjonu fans, tāpēc lego mājas būvniecībā izvēlas dzelteno — minjonu — krāsu.
Gunita Nagle

Siguldā bērni un jaunieši ar smagām veselības problēmām nejūtas atstumti un vientuļi. Viņi mācās parastā skolā, iet uz pulciņiem un var piedzīvot skaistu bērnību, gluži kā veselie vienaudži, jo pilsētā jau trīspadsmito gadu darbojas aktīvu mammu izveidota organizācija Cerību spārni

Siguldas Cerību spārni izskatās kā parasts interešu izglītības centrs ar dažādām darbnīcām: aušana, ādas apstrāde, keramika, te bērni mācās zīmēt, dziedāt un dejot. Taču šis centrs ir unikāls – vienīgais Latvijā, kur augām dienām savas prasmes var pilnveidot īpaši cilvēki. Dienā, kad Ir viesojas Cerību spārnos, darbnīcā paklāju auž 28 gadus vecais Edgars, kuram ir cerebrālā trieka. «Man šeit patīk cilvēki – jautri un izpalīdzīgi. Nav jāsēž četrās sienās,» kalsnajā Edgara sejā ir plats smaids. «Aušana nomierina. Nervu sistēmu sakārto.» Virtuvē, kur cilvēki ar dažādiem veselības traucējumiem apgūst pavārmākslu, dārzeņu sautējumu gatavo 41 gadu vecā Lolita, kurai invaliditāte traucē atrast darbu. Viņa nu jau trīs gadus diendienā iet uz Cerību spārnu māju.

Taču vairums Cerību spārnu apmeklētāju ir bērni. Todien viņi mākslas klasē zīmē zivis, mūzikas nodarbībā ar skaņām «brrrrr» un «žžžžžžž» iztēlojas, ka brauc ar mašīnu. Prieku viņi pauž, sitot plaukstas, smaidot, rādot savus darbus. Diemžēl man ar viņiem neizdodas aprunāties. Vairumam bērnu ir garīgās veselības traucējumi, un vajadzīgas zināšanas un iemaņas, lai runātu ar viņiem. Man izdodas saprasties ar desmitgadīgo Oskaru, kurš pastāsta, ka viņam patīk multeņu varoņi minjoni. Tieši tāpēc viņš lego māju būvē tikai no dzelteniem – minjonu krāsas – klucīšiem.

Unikāls šis centrs ir arī tādēļ, ka tajā strādā to bērnu un jauniešu mammas, kuriem centrs radīts. Pirms 13 gadiem to izveidoja Eva Viļķina, kuras meitai Signei nu jau ir 24 gadi. Lai varētu vadīt šādu atbalsta centru, Eva ieguva sociālā darbinieka izglītību un mudinājusi centra darbībā iesaistīties un izglītoties arī citas mammas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu