Ziemeļu gaisma Blaumaņa brillēs • IR.lv

Ziemeļu gaisma Blaumaņa brillēs

4
Režisors Mārtiņš Eihe uzved Spēlēju, dancoju — Raiņa velnu nakti Iļģu muzikālajā versijā.

Vasaras teātra festivāls – neprognozējams, dulls un dažāds

Nu jau kādu laiku Valmiera pilna ar… brillēm. Katrs var pienākt pie lielajām acenēm un paskatīties caur tām. Vai nule dzimstošā Valmieras Vasaras teātra festivāla logo piedāvā publikai redzes korekciju, pareizāku skatīšanos? Nemaz ne, saka festivāla mākslinieciskais direktors, scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs. Festivāla mērķis ir fokusēt skatienu uz to, kas pierastajā «ziemas teātrī» nav iespējams. Vispirms – izvilināt teātri no telpām, parādīt pilsētu no negaidītiem skatpunktiem, iedvest jaunu dzīvību vietām, kas savu nozīmi zaudējušas vai piemirsušas. Un nekādas atlaides brīvdabai kā pavieglas izklaides žanram!

Festivālam ir vismaz trīs priekšteči un paraugi, stāsta Reinis. Pirmkārt, Rūdolfa Blaumaņa teātra festivāls, ko savulaik, latviešu teātra rakstnieces Lilijas Dzenes rosināts, sāka rīkot Valmieras teātris – no tā interese par latviešu dabu un mentalitāti, ko nu var paplašināt līdz ziemeļu dimensijai. No Blaumaņa patapinātas arī tās brilles! Otrkārt, festivāls Homo Novus, kurā aizvien pārbīdītas teātra izpratnes un iespēju robežas. Trešais varētu būt apvienības Nomadi vairākkārt organizētais bērnu izrāžu festivāls. Izaudzis no šīm saknēm, Vasaras teātra festivāls solās būt dulls, neprognozējams un dažāds.

Pavisam citāds Blaumanis

Viens no noslēpumainākajiem pasākumiem varētu būt Purva bridējs. Ciltskoks, kas tapis komponista Kristapa Pētersona vadībā Dabaszālē, Gaujas stāvkrastiem tuvējā pļaviņā. «Tur būs darbs skatītāju iztēlei, mēs savu darbu esam padarījuši, un rezultātu varēs nevis redzēt, bet dzirdēt,» saka aktrise Ieva Puķe. Skatītājiem būs iekārtotas vietas, bet var ņemt līdzi arī savu deķīti, apgulties, raudzīties debesīs un baudīt skaņu ainas, kas nāks no visām pusē, pazemes un kokiem. Jo videoinstalācijai neiedomājamās vietās būs izvietoti vairāki desmiti skaņu avotu. «Esam iedziedājuši dažādas melodijas, ierunājuši dialogus, un tālāk Kristaps no tā radījis partitūru, savu neikdienišķu mūziku.» Ieva Purva bridējā būs Kristīne, viņas Edgars – operas solists Armands Siliņš, bet vešeriene – Svetlana Bless, kas arī dzīvē ir Ievas mamma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu