Neērtā trauksme • IR.lv

Neērtā trauksme

4
Ilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Prokuratūra beidzot sāk pārbaudi par «Juraša miljonu». KNAB priekšnieks klusē, tikmēr vēl viens darbinieks Ir atklāj – vadība ignorējusi viņa ziņojumu par kukuļdošanas mēģinājumu

Trīs nedēļas apritējušas, kopš KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs publiskoja informāciju, ka viņam pērn piedāvāts miljona eiro kukulis, par ko viņš informējis KNAB vadību, taču redzama reakcija nav sekojusi. Šī informācija met nopietnu ēnu uz KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku, kas drīzumā gatavojas atkārtoti kandidēt uz otru amata termiņu, taču tiesībsargājošās iestādes reaģē miegaini.

«Neesmu aicināts ne uz vienu iestādi – ne uz KNAB, ne prokuratūru, lai sniegtu skaidrojumu par šo manu publisko izteikumu saistībā ar kukuļa piedāvājumu,» stāsta Jurašs. Tāpēc viņš pats 25. jūlijā uzrakstījis iesniegumu prokuratūrai. Norādījis arī uz KNAB vadības vēršanos pret viņu ar nolūku slēpt savu bezdarbību un mēģinot panākt viņa atbrīvošanu no amata un apliecinājis gatavību detalizēti sniegt visu informāciju prokuratūrai. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uz Ir jautājumiem, kas ir darīts, lai pārbaudītu Juraša publiskoto informāciju par iespējamo kukuli un KNAB vadības bezdarbību, rakstiski atbildēja, ka likums ļauj prokuroram nesniegt ziņas par pārbaužu materiāliem. Izvairīgs bija arī Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas virsprokurors Ingemārs Masaļskis, taču telefonsarunā apstiprināja: «Pārbaude ir sākta, un pārbaudes ietvaros viss tiks izvērtēts.»

Kā zināms, KNAB pērn augustā īstenoja vērienīgu operāciju, aizturot Latvijas Dzelzceļa (LDz) šefu Uģi Magoni, kurš automašīnā atgriezās no Igaunijas ar gandrīz pusmiljonu eiro skaidrā naudā. Vēlāk tiesa viņu atbrīvoja pret rekordlielu drošības naudu – 400 tūkstošiem eiro. Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu no igauņu uzņēmēja Oļega Osinovska saistībā ar uzņēmuma LDz Ritošā sastāva serviss dīzeļlokomotīvju iepirkumu. Jūlija sākumā prokuratūra sāka abu kriminālvajāšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu