Ar skatu uz Daugavu • IR.lv

Ar skatu uz Daugavu

6
Pārcēlāja māja uz pontoniem un taisnākais ceļš uz Tadenavu pāri Daugavai.

Caur Krustpils un Jēkabpils interjeriem ar pārcēlāju uz koka rotaļu māju Tadenavā

Vai Jēkabpils varētu būt mazā Berlīne? Tas man nenāca prātā, traucoties pa jauno un gludo šoseju līdz Koknesei ar mērķi pēc iespējas ātrāk nokļūt Latgalē. Taču jau pirmajā pieturvietā Jēkabpilī uzkavējos ilgāk, nekā plānots, tāpēc veltu tās arhitektūrai un interjeriem gandrīz veselu sērijas rakstu. Iespējams, pie vainas ir fakts, ka pilsētas un novada tūrisma vietnēs arhitektūrai veltīts daudz uzmanības, kā apskates vērtas minot ne tikai pilis un baznīcas, bet arī neparastākas būves – tiltus, tuneļus, dzīvojamās ēkas, skolas un bankas. Šo pilsētas mājaslapā pieejamo oficiālo ceļvedi iesaku izmantot, no manis – pāris neparastāku pieturas punktu.

Vairums manu kolēģu nododas arhitektūras iespaidu kolekcionēšanai un aprakstīšanai, es, cik varu, fiksēju un interesējos par interjeru, it īpaši to, kas mūsdienās tiek iekārtots vēsturiskā vidē. Vienā vietā restaurē, citā veido replikas, vēl citur visu pilnībā pārveido. Pieeju ir daudz, taču rezultāti ne vienmēr veiksmīgi. Šajā kontekstā viens no patīkamākajiem pārsteigumiem ir Krustpils pils, kurā iekārtojies Jēkabpils Vēstures muzejs. Pils apmeklētāju sagaida salīdzinoši vecmodīgi – cilvēku nav daudz, pie durvīm var zvanīt vai klauvēt, tad laipni tikt uzņemtam. Pamanu glītā tonī krāsotas durvis un ekskursiju veicu piedāvātā audiogida pavadībā.

No kādreizējās greznības pilī nekā daudz nav, un varbūt arī labi, jo bagātīgais fotogrāfiju mantojums rāda tipisku, pat mietpilsonisku mantām piekrāmētu provinces aristokrātu vidi, kas, lai arī romantiskas iedziļināšanās vērta, šķiet morāli novecojusi, lai par to daudz domātu. Tajā pašā laikā pils saimnieki augstu vērtējuši higiēnu, ne velti viena no rūpīgāk atjaunotajām un iekārtotajām telpām ir tieši vannasistaba. Otrs interjers, kuru jau gatavu var vērot caur stiklu, ir muižas guvernantes istabiņa. Pētot mēbeles, šujmašīnu, skatu pa logu, kā arī lasot skolotāju vārdus uz sienas, varam tikai prātot, ko Krustpilī juta un darīja sieviešu un vīriešu dzimtes guvernanti no Anglijas, Francijas un citām zemēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu