Nemiernieki neļauj civilistiem pamest aplenktos Alepo rajonus (papild.) • IR.lv

Nemiernieki neļauj civilistiem pamest aplenktos Alepo rajonus (papild.)

20
Sabombardētā Sīrijas pilsētas Alepo iela. Foto: Reuters/LETA

Krievija Sīrijā izveido koridorus civiliedzīvotājiem un kaujiniekiem

Sīrijas nemiernieki neļauj mierīgajiem iedzīvotājiem pamest valdības karaspēka ielenktos rajonus pa nule kā izveidotajiem humānajiem koridoriem, piektdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

Krievija, kas Sīrijas pilsoņkarā ir svarīgs valdības sabiedrotais, ceturtdien paziņoja, ka Alepo tiek atvērti koridori, pa kuriem ielenktos pilsētas austrumdaļas rajonus var pamest civilisti un padevušies nemiernieki, ziņo LETA/AFP.

Piektdien nemiernieki faktiski slēguši humāno koridoru ieejas, norāda SOHR. Tiesa gan, koridoru gali, kas atrodas valdības kontrolētajos rajonos, joprojām ir atvērti.

“Aptuveni 12 cilvēki paspēja izmantot Bustan al Kasras koridorus, pirms nemiernieku grupējumi pastiprināja drošības pasākumus, liedzot ģimenēm tuvoties koridoriem,” sacīja SOHR direktors Rami Abderrahmans.

Valdības karaspēks 17.jūlijā pilnībā aplenca Alepo austrumu kvartālus, kur atbilstoši aplēsēm mīt 250 000 cilvēku. Ja valdībai izdotos pilnībā atgūt Alepo, tas varētu būt pagrieziena punkts pilsoņkarā, skaidro eksperti.

Kā zināms, ka Krievija ceturtdien paziņoja, ka kopā ar Sīrijas režīmu sākusi “plaša mēroga civilo operāciju” Alepo, lai atvērtu humānos koridorus civiliedzīvotājiem un bēgošajiem kaujiniekiem, savukārt Sīrijas prezidents Bašars al Asads piedāvāja kaujiniekiem amnestiju.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu Krievijas ziņu aģentūrām teica, ka tiek atvērti trīs humānie koridori, “lai palīdzētu civiliedzīvotājiem, kurus saņēmuši par ķīlniekiem teroristi, un kaujiniekiem, kuri vēlas nolikt savus ieročus”, bet uz ziemeļiem no pilsētas tiek atvērts koridors bēgošajiem kaujiniekiem, kuri nav nolikuši ieročus.

Asads ceturtdien piedāvāja amnestiju bruņotajiem kaujiniekiem, kas cīnās pret viņa režīma spēkiem, ja šie kaujinieki padosies, vēsta Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

“Ikviens, kas ir bruņots (..) un kuru meklē tiesībaizsardzības iestādes, (..) pilnībā tiks atbrīvots no soda, ja padosies un noliks ieročus,” SANA citēja Asada dekrētā teikto.

Amnestija attiecas arī uz tiem kaujiniekiem, kas atbrīvos ķīlniekus.

Opozīcijas kontrolē esošos Alepo rajonus ir aplenkuši valdības spēki, un ir bažas, ka aplenkumā atrodas apmēram 200 tūkstoši cilvēku.

Asads pēdējos gados ir pasludinājis vairākas amnestijas, tai skaitā 2015.gada jūlijā tiem, kas ir dezertējuši no bruņotajiem spēkiem vai izvairījusies no dienesta armijā.

Kopš 2011.gada martā sākās bruņotais konflikts Sīrijā, tajā gājuši bojā vairāk nekā 280 000 cilvēku.

 

Komentāri (20)

lno 30.07.2016. 10.30

Leons Taivāns: Brīdis, kad varējām glābt Eiropu, ir nokavēts

+2
-1
Atbildēt

0

lno 31.07.2016. 19.14

no tvitera

Ilze Ostrovska ‏@io7246 1h1 hour ago Riga, Latvia

EU izvairās pēdējiem spēkiem, lai Eiropā nebūtu atklātas militāras sadursmes ar islamistiem. Jo ilgāk izvairīsies, jo smagāka būs sakāve.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu