Kāpēc? Jā, vispār, kāpēc? • IR.lv

Kāpēc? Jā, vispār, kāpēc?

2
Vivianna Maria Staņislavska.
Ieva Puķe

Jaunam māksliniekam iespēju Latvijā ir tik mulsinoši daudz, ka jāmāk koncentrēties uz svarīgāko, apliecina Jāņa Baltvilka konkursa balvas Jaunaudze par debiju grāmatu mākslā ieguvēja Vivianna Maria Staņislavska

Par spēju ar gaumīgas stilizācijas palīdzību vienā grāmatā ievietot visu spuraino, informācijas un emocionāli pārbagāto skolas dzīvi, ietērpjot to vizuālā valodā, kas saprotama gan skolēniem, gan viņu audzinātājiem. Tāds bija Baltvilka balvas žūrijas pamatojums, apbalvojumu Jaunaudze piešķirot debitantei Viviannai Mariai Staņislavskai, kura ilustrējusi Ievas Samauskas dzejoļu grāmatu Skaļā klase. Vivianna Maria tikai šogad atstāja skolas solu Latvijas Mākslas akadēmijā. Nebijis bakalaura darba formāts, pēc antīkās mitoloģijas tēmām veidotā pop-up grāmatu sērija, saņēma augstāko novērtējumu.

Skaļajā klasē centies radīt retro iespaidu, strādājot divu toņu tehnoloģijā, kas bija populāra pirms gadiem piecdesmit?
Pamatkoncepts – sarkans un zils, jo arī skolas klades bieži ir zilas un sarkanas. Skolēni raksta ar zilu pildspalvu, skolotāja labo ar sarkano. Asociācija ar skolas laiku, par ko ir dzejoļi. Divi krāsu toņi, sajaucoties kopā, veido trešo. Trešo toni definēju kā violetu, bet tas izdrukājās interesanti brūnīgs. 

Nesen, aizbraucot uz Boloņas grāmatu mesi, atklāju: jaunā tendence ir drukāt divkrāsās. Jo grāmatizdevējiem tas ir izdevīgāk, ar minimāliem līdzekļiem var panākt maksimālo efektu. Tēvs stāstīja, ka kādreiz modē ir bijusi arī trīskrāsu druka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu