EK Spānijai un Portugālei nepiemēro sodanaudas par finanšu disciplīnas pārkāpumiem • IR.lv

EK Spānijai un Portugālei nepiemēro sodanaudas par finanšu disciplīnas pārkāpumiem

27
EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (no kreisās) un komisārs Pjērs Moskovisī preses konferencē. Foto: EPA/LETA

Spānija un Portugāle kopš 2009.gada pakļautas ES finanšu disciplīnas uzraudzībai

Eiropas Komisija (EK) trešdien nolēmusi nepiemērot sodanaudas Spānijai un Portugālei par pārmērīgi lieliem budžetu deficītiem, ziņo LETA/AFP.

“Eiropas Savienības (ES) 28 komisāru kolēģija šodien vienojās atcelt sodanaudu piemērošanu abām valstīm,” norādīja EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Saskaņā ar ES normām bloka dalībvalstīm var piemērot sodanaudu, kuras apmēri sasniedz 0,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ja to budžeta deficīts pārsniedz 3% no IKP. Līdz šim nevienai dalībvalstij šādas sankcijas gan nav piemērotas, lai gan arī citas valstis iepriekš ir pārsniegušas budžeta deficīta griestus.

Jau vēstīts, ka eirozonas valstu finanšu ministri 12.jūlijā vienojās oficiāli sākt sankciju procedūru pret Spāniju un Portugāli par budžeta disciplīnas noteikumu pārkāpšanu. Spānija un Portugāle jau kopš 2009.gada pakļautas ES finanšu disciplīnas uzraudzībai.

Lai gan Spānijai kopš 2012.gada, kad tās budžeta iztrūkums sasniedza gandrīz desmit procentus, izdevies deficītu ievērojami iegrožot, tā pērn nav spējusi to samazināt līdz 4,2% no IKP, kā to paredzēja ES un Madrides vienošanās. Portugāle kopš 2012.gada savu deficītu samazinājusi no 10% līdz 4,4%, taču arī nav spējusi sasniegt iepriekš saskaņoto mērķi.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu