Rakstāmgalda atvilktnes • IR.lv

Rakstāmgalda atvilktnes

8
NULL

Billes aizmetņi, Ķikuraga cikla trūkstošā daļa un citi Vizmas Belševicas stāsti

Dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Vizmai Belševicai šogad 85, jubilejas reizē svinīgi tika atvērtas arī divas grāmatas: triloģijas Bille pirmās grāmatas atkārtots izdevums un Nepazītā mīlestība un citi stāsti. Ar Billi viss daudzmaz skaidrs – kopš tās pirmizdevuma 1992. gadā grāmata nāk klajā ceturto reizi, tā jau iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tulkota zviedru un krievu valodā, turpretim otra ir aizsākums izdevumu sērijai Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas. Kā priekšvārdā raksta arhīva burtnīcu sastādītājs, dzejnieks un tulkotājs Jānis Elsbergs, mātes arhīva kārtošanas darbs turpinājies visu šo laiku, pagaidām grūti spriest, cik šādu burtnīcu sērijā būs, taču droši var apgalvot, ka materiāla pietiks vismaz četrām piecām. No 1999. līdz 2002. gadam, vēl autores dzīves laikā, iznāca viņas Raksti četros sējumos, un viņai pašai esot bijis vēlējums, ka viss, ko no viņas rakstītā būtu vērts izdot, jau esot iznācis. 

Un tomēr – šajos 11 gados kopš Vizmas Belševicas aiziešanas no atstātā arhīva materiāliem šis tas jau ir publicēts: grāmata bērniem Patiess stāsts par Čingo Babu, Lielo Gliemezi un Jūras karaļa bēdām, 1947.-1948. gada dienasgrāmatu materiāli, arī dzejoļu cikls Sadegusī balss – žurnālā Jaunā Gaita un portālā Satori. Nupat sāktās arhīva burtnīcu sērijas mērķis ir apkopot Belševicas nepublicētos vai tikai periodikā publicētos darbus.

Pirmajā no burtnīcām tas ir 25 gadu vecumā sarakstītais stāsts Meistars Īlis, šis personāžs pavīd arī Billes triloģijā, arī stāsts Lepnums – abu stāstu darbība notiek poligrāfijas arodskolā, kādā mācījusies arī pati Vizma Belševica. Skice Zirneklis ar pārsteidzošu sižetu – jauna meitene kārto istabu, lai uzņemtu ciemos mīļoto, taču viņas uzmanību tik ļoti piesaista zem skapja mītoša zirnekļa tikšķošās kustības, ka beigu beigās savdabja personību tā arī neizdodas apslēpt – zirneklis ir viņas piedāvātā sarunas tēma pirmajā randiņā. Tikpat neparasts ir šā paša perioda stāsts Viņa balss: jauna meitene gluži nejauši piezvana uz psihiatrisko klīniku un iemīlas ārsta balsī. Viens profesionāli klusējot, gatavs uzklausīt, otra – savas iztēles dzīta, izdzīvo īpatnu laiku nakts telefonsarunās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu