Neatkarība politiķu gaumē • IR.lv

Neatkarība politiķu gaumē

3
Ilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Kamēr Latvijas Televīzija un Latvijas Radio neatlaidīgi cīnās par skatītāju un klausītāju uzmanību, politiķi ar jaunu sparu metušies cīņā par ietekmi šajos medijos. Tapis jauns likumprojekts, kas būtiski maina to pārraudzību – partiju un baznīcas pārstāvju rokās dotas auklas, aiz kurām raustīt sabiedriskos medijus. Vai Latvija pošas Polijas pēdās, kur medijus pārvērš politiķu ruporā?

Vienīgais prieks, ka sabiedriskajiem medijiem ir pievērsta uzmanība – tā Kultūras ministrijā nupat tapušo konceptuālo priekšlikumu jaunam nozares regulējumam uzteic Latvijas Televīzijas vadītājs Ivars Belte un Latvijas Radio šefs Aldis Pauliņš. Tālāk ir problēmas. «Es varētu jums parādīt, ko esmu izdarījis ar šo likumu, – tas ir sarkans no vienas vietas!» par piezīmju saraibināto dokumentu izsaucas Belte. Regulējuma uzmetums tapis, nekonsultējoties ar pašiem sabiedriskajiem medijiem, bet paredz kardinālas izmaiņas to darba organizācijā un uzraudzībā, tajā skaitā palielina politiķu ietekmi.

Par likumprojekta izstrādi atbildīgais Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis skaidro, ka šis darbs turpinot sabiedriskā medija koncepcijas izstrādi (ko politiķi pirms vairākiem gadiem pēkšņi atmeta), diskusijas notikušas Saeimas Cilvēktiesību komisijā, un piesaistīti ārvalstu eksperti. Vai konsultēšanās ar nozares pārstāvjiem bija pietiekama? «Šis ir drusciņ tendenciozi uzdots jautājums,» atbild Putnis. Un paskaidro – šobrīd vēl neesot runa par likumprojektu, bet tikai «konceptuālu redzējumu». Tomēr uzmetums ir jau konkrēti noformulēts un piedāvāts apspriešanai, aicinot visus interesentus līdz 15. augustam izteikt priekšlikumus, lai rudenī jauno regulējumu varētu virzīt pieņemšanai.

Partiju intereses

Jaunais projekts paredz būtiskus jaunumus. Ja to salīdzinātu ar mājas būvniecību, tas paredz pāris glītas detaļas, taču nozīmīgas izmaiņas mājas pamatos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu