Ētikas komisija pēc Čigānes iesnieguma ierosina lietu par Kalnozola rīcību • IR.lv

Ētikas komisija pēc Čigānes iesnieguma ierosina lietu par Kalnozola rīcību

26
Valdis Kalnozols. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Čigāne: Kalnozols pārkāpa Saeimas deputātu ētikas kodeksa normas, kas izpaudās publiskajā komunikācijā

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien pēc deputātes Lolitas Čigānes (V) iesnieguma ierosināja lietu par parlamentārieša Valda Kalnozola (ZZS) iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu, vēsta LETA. Komisija šo jautājumu skatīs 3.augustā plkst.10.

Čigāne uzskata, ka Kalnozols pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa normas, kas izpaudās publiskajā komunikācijā 28.jūnija Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē. Pēc deputātes vēršanās komisijā Kalnozols Čigānei ir atvainojies.

Deputāte iesniegumā norāda, ka sēdes laikā, diskutējot par Latvijas pozīciju Eiropadomē, Kalnozols vairākkārt izteica “nepamatotus un aizskarošus apgalvojumus”, uzskata politiķe.

“Tā vietā, lai izteiktu savu viedokli par nacionālo pozīciju, Kalnozols aicināja: “Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu.” Vēlāk Kalnozols norādīja: “Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju.” Sēdes nobeigumā Kalnozols izteica šādu lūgumu: “Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani,” teikts Čigānes iesniegumā.

Viņa uzskata, ka Kalnozols ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa punktu, kas paredz, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar parlamenta cieņu nesavienojamus izteicienus, balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Pirms atvainošanās Čigānei Kalnozols aģentūrai LETA skaidroja, ka deputāte kā komisijas priekšsēdētāja ik pa brīdim liedzot viņam komisijas sēdē uzdot jautājumus un izteikt viedokli. Tāpēc deputāts esot izteicis attiecīgu lūgumu, lai “simpātiju vai antipātiju” dēļ viņam netiktu traucēts paust savu vēlētāju viedokli. Līdz ar to drīzāk kā ētikas jautājums vērtējama komisijas vadītājas pilnvaru pārkāpšana, pauda politiķis.

Deputāts skaidroja, ka par šo jautājumu nav vērsies Ētikas komisijā, jo piedāvājis deputātei domstarpības labāk atrisināt personiskā sarunā. Kalnozols uzskata, ka “tiesāšanās” nav labākais veids pretrunu atrisināšanai.

Politiķis pauda uzskatu, ka neviens cits viņa izteikumus par “simpātiju savākšanu” nevērtēs kā ētikas pārkāpumu. Deputāts arī kritiski vērtē darba organizēšanu vairākās Saeimas komisijās, kad ziņotājam tiek dota pusstunda informācijas sniegšanai, bet deputātam viedokļa paušanai ir atvēlētas “trīs minūtes” – šādu sistēmu Kalnozols vērtē kā neorganizētības un neprasmes piemēru.

Norādīts, ka šis ir jau otrais iesniegums par viņu Ētikas komisijā, kas iesniegts īsā laika posmā, deputāts atbildēja, ka no vienas puses tā ir sakritība. Kad cilvēks kaut ko dara, kādam tas patīk un kādam tas nepatīk, un, ja politiķis neko nedarītu, tad attiecībā uz šādiem iesniegumiem “būtu klusums”, akcentēja deputāts. Viņš uzsvēra, ka deputātam ir jābūt iespējai komisijas sēdē aktīvi aizstāvēt vēlētāju intereses.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu