Rozīnes desmitgadnieka kliņģerī • IR.lv

Rozīnes desmitgadnieka kliņģerī

7
Operas Porgijs un Besa koncertuzvedumā Besas lomā būs soprāns Letonija Mūra.

Cēsu Mākslas festivāls piedāvā augstu klasi un kārdina nogriezties no iecienītām taciņām

Festivāls – tas neesmu es, smiedamies apgalvo Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars, un droši vien sava patiesība tur ir. Festivālu rada cieša un profesionāla komanda. Tomēr tieši ar viņa vārdu, bet vēl vairāk – ar viņa savas pilsētas patriotismu un uzņēmēja «ņuhu», «čuju» un «poņu» saistās Cēsu festivāls, kas kļuvis par vasaras pasākumu, kurā akadēmiskas un visai elitāras lietas pasniegtas tā, ka no tām nav bail arī nejaušam ieklīdējam. Jo, kā saka festivāla mūzikas programmas vadītāja, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, festivāla filozofija kopš sākta gala esot vērsta uz to, lai izmestu āķīšus un cilvēkus, kas nākuši uz kaut ko sev zināmu un tuvu, ievilktu kādā blakus pasākumā, pabīdītu plašāk viņu uztveres rāmīšus. «Jo parasti jau katrs zina, kas viņam patīk, un uz to vien arī iet,» saka Indra. «Mēs gribam savienot vienā notikumā visādus žanrus.»

«Tagad šāda multidisciplināra pieeja vairs nav nekas jauns,» nopūšas Žagars. Sākumā bijis krietni vieglāk, jo Cēsu festivāls bija pirmais, kas piedāvāja šādu spektru. Nu līdz ar desmito, jubilejas festivālu pienākušas arī domas, ka «vajadzētu vēl vairāk fokusēties mūsdienu mākslas virzienā» – tā turpmākā ceļa meklējumu būtību definē direktors. Bet šoreiz vēl programma ir tikpat plaša kā iepriekš: mūzika, vizuālā māksla, kino un teātris. Jubilejas kliņģeris ir kārdinošs, atliek katram izvēlēties gardākās rozīnes.

Porgijs un Besa – risks un azarts

Džordža Geršvina operas Porgijs un Besa koncertuzvedums 6. augustā (režisors Viesturs Kairišs) neapšaubāmi būs festivāla centrālais notikums. «Ar to sev esam uzlikuši baigi augsto latiņu,» saka Žagars. Brīvdabas operuzvedumi ir populāri visā pasaulē, un producentiem tas ir risks un azarts: daudzi apstākļi var ietekmēt rezultātu, bet, ja visas zvaigznes sakrīt pareizi, «tad tā ir ne ar ko nesalīdzināma bauda!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu