Lai pašam būtu smieklīgi • IR.lv

Lai pašam būtu smieklīgi

5
Maika Reisa portrets Simpsonu animatora Mata Grēninga izpildījumā
Pauls Raudseps

Simpsonu scenārists un producents Maiks Reiss par slavenā raidījuma tapšanu un veiksmes formulu

Lai gan viņi ir pasaules TV zvaigznes, žurnālistiem nekad nebūs iespējas intervēt Homēru, Bārtu vai Līzu Simpsonus. Multfilmu varoņi var izdarīt neiespējamo, bet tikai ekrānā. Taču nesen Rīgā bija iespēja parunāt ar vienu no cilvēkiem, kas kopš pirmsākumiem piedalījies fantastiski sekmīgā seriāla Simpsoni radīšanā. Maiks Reiss (Mike Reiss) jau 1989. gadā strādājis par Simpsonu scenāristu, pēc tam kļuvis arī par animācijas seriāla līdzproducentu. 

Viņš pēc Nacionālā kino centra ielūguma ieradās Latvijā, lai iepazītos ar mūsu kinoindustrijas iespējām, un ar vienu parādīšanos Latvijas televīzijas ziņās piesaistīja tik lielu interesi, ka pirms mūsu intervijas Reisu uz ielas Vecrīgā uzrunāja kāda ģimene – viņš taču ir no Simpsoniem! – un lūdza iespēju kopā nofotografēties.

Kāpēc Simpsoni ir tik populāri ne tikai ASV, bet visā pasaulē?
Uzreiz jums teikšu – man nav ne jausmas. Pagājušajā mēnesī biju Indijā, kur Simpsoni parādījās diezgan vēlu. Seriāls citur bija redzams jau 18 gadus, kad viņi to sāka skatīties. Tagad viņi ir pilnīgi traki ar Simpsoniem. Bolīvijā ir daudz nabadzīgu zemnieku un kalnos dzīvojošu indiāņu, un viņi tur ir apsēstāki ar Simpsoniem nekā jebkurā citā vietā, kur esmu bijis. Ko bolīvieši no tā iegūst? Es nezinu. Mēs – TV seriāla radītāji – nedomājām pat par to, vai tas patiks cilvēkiem Losandželosā. Mēs vienkārši cenšamies paši sevi uzjautrināt. Tiesa, man ir viena teorija… Lai gan visas teorijas patiesībā ir muļķības. Tomēr varbūt Austrumeiropā, kur seriāls ir ļoti populārs, cilvēki tā nihilismu uztver pārāk tieši un saka: jā, tāda tiešām ir mūsu dzīve. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu