Tēja laimīgai dzīvei • IR.lv

Tēja laimīgai dzīvei

3
«Katru gadu vēl kaut ko traku izdomāju, šogad gribu izaudzēt Amerikas indiāņu «trīs māsu» dārzu — sanāks vai nesanāks?»
Ieva Puķe

Jānis Vaivars jeb Ragāru Jānis varēja turpināt ģimenes tradīcijas eksaktajās zinātnēs, taču izlēma pārņemt vecvecāku saimniecību Skrīveros. Audzēt ārstniecības augus un kombinēt tos, tāpat kā darījusi vecmāmiņa Māra, «pilnīgs puķu cilvēks»

Viņš pagājušogad pārsteidza rīdziniekus, piegādes tiešās pirkšanas pulciņiem Ziemassvētku laikā veicot basām kājām. Tāds Ragāru Jānis martā ieradās arī uz sarunām par dabas garšu Dreibanta un Sirmā elegantajā restorānā Trīs. Eksperimentēja, cik ilgi vasarā uzaudzētās «pazoles» aizturēs salu. Izrādījās, ka ilgi. Apavi neglābjami vajadzīgi tikai trīs mēnešus gadā. Un, protams, slēpojot kalnos – tā ir Ragāru Jāņa ziemas atslodze pēc garajām vasaras darba stundām.

«Baskāja šovu» tēju un garšaugu audzētājs no Skrīveriem negrib radīt pašmērķīgi. Ja iepriekš ir paredzams, ka uzmanības būs par daudz, labāk uzvelk kurpes. Zemnieku produktu tiešās pirkšanas klientu, Kalnciema kvartāla tirdziņa apmeklētāju un arī Rīgas pazīstamo restorānu pavāru priekšstatā par 30 gadus veco vīrieti dominē citas lietas. Viņa īpašās zināšanas par zālīšu vērtīgajām īpašībām un saderību tējas traukā, kā arī par bioloģiskās saimniekošanas metodēm.

Tur, kur smilšu ceļš aiz Skrīveru populārā bistro un viesnīcas Klidziņa uzved stāvā kalnā, atstājot lejā Daugavas līkumus, ir ne tikai Andreja Upīša Zaļās zemes teritorija, bet arī Jāņa Vaivara Ragāres. Blakus, vecajā lielsaimniecībā Barīšos, pirms Otrā pasaules kara viesojusies cita rakstniece, Ilze Kalnāre, kas pēc sevis atstāja tautā populāro grāmatu Aktrise Ragārēs. «Galvenais mīlētājs, saimnieka dēls varbūt bija kāds no taviem senčiem?» apjautājos Jānim. Nē, prototips atrasts turpat Barīšos, viņš skatās kaimiņu virzienā. «Nopietna saimniecība, lieli kartupeļu lauki, zemeņu plantācijas. Trīs paaudzes uzreiz strādā. Tā ir lauksaimniecība, šī nav. Šī ir tāda… forša dzīvošana.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu