Argumenti ar politiskiem elementiem • IR.lv

Argumenti ar politiskiem elementiem

3
Egils Levits.
Indra Sprance

Ko par Stambulas konvencijas atbilstību Satversmei domā preambulas autors Egils Levits?

Bez Latvijas brīvības cīnītājiem, kuri pārsvarā bija tieši Latvijas vīrieši, mums tagad nebūtu savas valsts. Mēs nevaram godāt savus brīvības cīnītājus, vienlaikus pasakot, ka viņi jau toreiz (vēsturiski) apgrūtināja sieviešu pilnīgu attīstību, – šādas un līdzīgas norādes par Stambulas konvencijas neatbilstību Satversmei lasāmas Tieslietu ministrijas (TM) juridiskajā analīzē, ko sagtavojusi juriste Baiba Rudevska. 

Asu kritiku šim atzinumam veltījusi Labklājības ministrija (LM) un virkne juristu, norādot uz vienpusējiem, pretrunīgiem un absurdiem secinājumiem. Valdība pretēji TM nostājai nolēma parakstīt Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu. Satversmes preambulas autors Egils Levits piekrita rakstiski atbildēt uz Ir jautājumiem par šo tēmu.

Cik kvalitatīva ir Baibas Rudevskas analīze par Stambulas konvencijas iespējamo ietekmi uz Latvijas tiesību sistēmu?
LM savā pamatojumā, kāpēc konvencija ir jāparaksta, ir apkopojusi argumentus par parakstīšanu, savukārt TM – pret. Protams, abi izklāstītie viedokļi var tikt kritizēti. Piemēram, to argumentācija varētu būt pilnīgāka, ietverot un rūpīgāk izvērtējot arī pretējos argumentus. Acīmredzot tas īpaši tika gaidīts no TM kā juridiski kompetentākās iestādes. Taču jautājums nav tīri juridisks, bet arī politisks, precīzāk – tiesībpolitisks. Līdz ar to abu ministriju argumentiem jāsatur arī politiski elementi. Izšķirošais tomēr ir tas, ka konkrētajā gadījumā valdībai «uz galda» bija abi ar juridiskiem un politiskiem argumentiem pamatotie viedokļi. Valdība, par tiem diskutējot un izsverot ar konvencijas vēlāko interpretāciju saistītos riskus, varēja pieņemt politisku lēmumu: parakstīt konvenciju, bet pievienot tai deklarāciju,  kurā atrunāts, ka Latvija atbalsta konvenciju tikai tik tālu, kamēr tā nav pretrunā ar Satversmi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu