Neatkarība galvā • IR.lv

Neatkarība galvā

7
Jana Ļisova.
Anda Burve-Rozīte

No Rīgas Krievu teātra aktrises Janas Ļisovas (27) un viņas kolēģiem izrādes Neatkarības bērni iestudēšana prasīja drosmi un atklātību sarunās par Atmodas laiku ar tuvajiem, kuri tolaik stāvēja dažādās «ierakumu» pusēs

Izrādi Neatkarības bērni Rīgas Krievu teātra jaunie aktieri pirmoreiz spēlēja Latvijas valsts dzimšanas dienā 2015. gada 18. novembrī. Tas bija neparastākais, arī izaicinošākais darbs, pie kāda viņiem bijis jāstrādā: pagājušo vasaru jaunieši pavadīja, diktofonā ierakstot sarunas ar saviem vecākiem par Atmodas laiku Latvijā. Laiku, kad viņi piedzima. Atšifrētais un tēlos («mūsu mammās») iemiesotais materiāls ir izrādes mugurkauls. Dokumentāla liecība par tēmu, ko Latvijā aizvien skar nelabprāt, – kā ceļu uz neatkarīgu valsti uztvēra un piedzīvoja Latvijas krievu ģimenes. 

Jana uzauga trīs bērnu ģimenē Kauguros, viņas māte ir latviete, bet tēvs krievs. Absolvējusi latviešu vidusskolu, viņa vēlējās kļūt par aktrisi, un sagadījās tā, ka tika uzņemta tieši Rīgas Krievu teātra aktierkursā Kultūras akadēmijā. 

Intervijā Jana stāsta, kāpēc ideoloģiski ietonētas svinības uz viņas paaudzi neattiecas, un atzīst, ka galvenais, ko gribētu iemācīt saviem bērniem, kad viņai tie būs, – domāt ar savu galvu, būt atvērtiem un citu cilvēku vērtību nenoteikt pēc tautības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu