Vajag stiprus nervus • IR.lv

Vajag stiprus nervus

9
Iļja Jašins.
Māra Miķelsone

Nogalinātā Borisa Ņemcova domubiedrs Iļja Jašins brīdina par Ramzana Kadirova radītajām briesmām pasaulei un skaidro, kāpēc opozīcija Krievijā ir tik nevarīga

Tērpies vieglā vējjakā, maza auguma sportiskais vīrietis viens pats izkāpj no vilciena Dzintaros. Diezin vai citi pasažieri viņā atpazīst vienu no redzamākajiem Krievijas opozīcijas politiķiem, pērn Maskavā nogalinātā Borisa Ņemcova līdzgaitnieku Iļju Jašinu (33). Ieradies Rīgā, lai iepazīstinātu ar savu ziņojumu Drauds nacionālajai drošībai par Čečenijas līdera Ramzana Kadirova ietekmi Krievijā, Jašins interviju norunā Jūrmalā – ļoti gribējies pastaigāt pa liedagu un Jomas ielu. Tiekamies Baltic Beach Hotel Majoros, līdz kurienei Jašinu no Dzintariem pavada viņa Latvijas vizītes organizators, te dzīvojošais interneta žurnāla Spektr galvenais redaktors Antons Lisenkovs.

Jašins pērn pabeidza Ņemcova sākto ziņojumu Putins. Karš par Krievijas armijas klātbūtni Austrumukrainā, atmaskojot prezidentu Vladimiru Putinu. Šogad sagatavojis ziņojumu par Kadiro-vu, kuru Jašins uzskata par Ņemcova slepkavības pasūtītāju, bet Putina piešķirtās politiskās imunitātes dēļ viņu neviens nesodīs. Pēc ziņojuma publiskošanas Kadirovs gribējis panākt Jašina saukšanu pie kriminālatbildības un liegumu izmantot sociālos tīklus. «Es nejokoju – tiesībsargājošās iestādes saņēma iesniegumu, kurā tika pieprasīts uz izmeklēšanas laiku man liegt izmantot Facebook. Es pat nezinu, kas ir sliktāk – iesēdināt cietumā vai liegt izmantot Facebook,» ironizē Jašins, kurš savu viedtālruni sarunas laikā nolicis uz galda, bet tajā iegrimst katrā brīvā brīdī.

Jašins neatdala Kadirovu no Putina – pirmā nebūtu bez otrā, «jo Kadirova režīms Ziemeļkaukāzā ir Putina īstenotā režīma sekas». Kadirovs Čečenijā dara to pašu, ko Putins Krievijā. «Putina un Kadirova režīmu mērķi būtībā ir identiski, tikai Kadirovs ir vairāk radikāls.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu