Vismīļākās zeķes • IR.lv

Vismīļākās zeķes

8
Fotoilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Turpinot ekonomisko noziegumu apkarotāju deklarāciju pārbaudi, Ir atklāj, ka daļa šīs jomas prokuroru iecienījuši skaidru naudu15% prokuroru deklarējuši uzkrājumus virs 5000 eiro, bet lielākā «zeķē» glabātā summa tuvojas 50 tūkstošiem. Izskaidrot savus darījumus viņi lielākoties nevēlas

Prāvi skaidras naudas uzkrājumi, dāsns tuvinieku atbalsts, lieli mantojumi – martā stāstījām, ko savās deklarācijās uzrādījuši policisti, kas izmeklē ekonomiskos noziegumus. Šo noziegumu apkarošana nav iespējama bez prokuroru līdzdalības, tāpēc Ir turpina pārbaudi, šoreiz analizējot izmeklēšanas uzraudzībā iesaistīto prokuroru deklarācijas. 

To darām, jo nevienam Latvijā nav pienākums vētīt amatpersonu deklarācijas. VID par to jau gadiem strīdas ar KNAB, un jautājuma atrisināšana nav bijusi nevienas valdības prioritāte. Tikmēr nesen publiskotā informācija par skolotājas uzkrāto pusmiljona eiro mantojumu dēlam – VID Finanšu policijas darbiniekam – liek uzdot jautājumu, kādas patiesībā ir tiesībsargājošo iestāžu spējas apkarot ekonomiskos noziegumus un pašiem ievērot likumu.

Pārbaudot prokuroru iesniegtās deklarācijas par laika posmu no 2000. līdz 2015. gadam – pavisam vairāk nekā 1000 deklarāciju -, Ir atklāja, ka arī daļai prokuroru patīk uzkrāt skaidru naudu un arī viņiem mēdz būt naudīgi un izpalīdzīgi tuvinieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu