Nebūsim tūtiņdreijeri • IR.lv

Nebūsim tūtiņdreijeri

1
Raimonds Vējonis.
Nellija Ločmele

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmajā lielajā intervijā pēc atveseļošanās – par premjera izvēli, valsts drošību un nodokļos nesamaksātajiem miljardiem

Mirdzošais apvārsnis aiz loga ir lielākais greznums Jūrmalas rezidencē, kuras lietišķajā atturīgumā nemana nekādu personisku Raimonda Vējoņa pieskārienu. Pie iebrauktuves pasens basketbola grozs, tāpēc sarunu sākam ar prezidenta iecienīto spēli – izrādās, to ārsti sola atļaut maijā. Rehabilitācijas process vēl turpinās, bet prezidents ir enerģisks un smejoties neslēpj, ka nu jau pietiek viņu apsveikt «ar atgriešanos».

Atgriezīsimies pie laika pirms jūsu saslimšanas, pie valdības veidošanas. Šķiet, Solvita Āboltiņa līdz pēdējam bija pārliecināta, ka uzticēsiet valdību viņai. Iespējams, šo pārliecību vairoja tas, cik aktīvi viņa strādāja pie jūsu ievēlēšanas amatā. Viņa stingri dala cilvēkus savējos un nodevējos – vai tagad neesat iekļuvis nodevēju sarakstā?
Tas jāprasa viņai pašai, vai esmu kādos nodevības vai, kā tagad populāri teikt, melnajos sarakstos. Bet prezidenta vēlēšanu procesā es gāju pie visām partijām, arī Vienotības. Tur jau nekādu vienošanos nebija, tāpēc uzskatīt, ka ir obligāts mans pienākums kādu izvirzīt… Es vērtēju pēc tā, kādi kandidāti bija. Protams, izvirzīju jautājumus par sabiedrības atbalstu un reputāciju. Bet mani pārsteidza, ka decembrī nekādas lielas aktivitātes no partijām nebija, lai piedāvātu kandidātus. Izšķīros pa kluso meklēt pats. Gribējās, lai ir jauna politika, jauns «draivs». Mēģināju runāt ar jauniem cilvēkiem, kā Jānis Rozenbergs un Jānis Baiks no reģioniem. Uzrunāju arī citus, kuri publiski neparādījās. Bet visi – nē, paldies par godu. 

Bija jāiet uz priekšu, sāka parādīties partiju kandidāti, Kārlis Šadurskis un Māris Kučinskis. Tad arī vērtēju abus. Redzot, ko partijas saka par iespējamo atbalstu parlamentā, plus tas, ka Māris vadīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisiju, bija veiksmīgi vadījis pašvaldību, pieredzējis cilvēks, arī atbalsts partijā viņam bija lielāks, nosvēros par labu viņam. Bet Vienotība arī varēja piedāvāt kandidātus, kurus atbalsta citas partijas. Nevienam jau nebija liegts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu