«Jūs interesē dati?» • IR.lv

«Jūs interesē dati?»

5
No Panamas juristu firmas nopludinātos dokumentus pirmie saņēma vācu žurnālisti Frederiks Obermaijers (pa kreisi) un Bastians Obermaijers. Datu apjoms bija tik milzīgs, ka viņi nolēma sadarboties ar Starptautisko Pētniecisko žurnālistu konsorciju ICIJ.

Panamas dokumentu izmeklēšana un ārzonu kontu šķetināšana sākās pirms vairāk nekā gada, kad kodētu ziņu no anonīmas personas saņēma vācu avīze

Labdien, esmu John Doe, – kāds uzrakstīja e-pastu Minhenē strādājošajam laikrakstam Süddeutsche Zeitung, izvēloties angliski runājošajās zemēs pieņemtu segvārdu personai, kas vēlas palikt anonīma vai kuras identitāte nav zināma. «Vai jūs interesē dati?»

«Mūs tas ļoti interesē,» atbildēja žurnālists Bastians Obermaijers (Bastian Obermayer), kuram ir jau vairāku finanšu skandālu izmeklēšanas pieredze. Tā tika atvērtas pamatīgas informācijas slūžas: vairāku mēnešu garumā avīze saņēma e-pastu, fotogrāfiju, skenētu vēstuļu un klientu datu kopijas – tas viss bija izzagts no Panamā strādājošās juristu firmas Mossack Fonseca serveriem. Pati firma jau desmitgadēm ilgi tiek turēta aizdomās par pakalpojumu sniegšanu naudas atmazgāšanā.

Kopumā žurnālistu rokās nonāca 11,5 miljoni individuālu failu, kopējais datu apjoms bija 2,6 terabaiti. Vācu reportieri nākamos divarpus mēnešus paši centās pārbaudīt pakāpeniski iesūtīto dokumentu autentiskumu un šķetināt noslēpumaino naudas pārskaitījumu ceļus. «Tas kļuva par atkarību,» saka Bastiana kolēģis Frederiks Obermaijers (Frederik Obermaier). «Mēs cits citam sūtījām īsziņas pat pavisam dīvainos laikos – ap diviem vai četriem naktī, kad pēkšņi bijām uzdūrušies kaut kam jaunam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu