Latvieši ārzonās • IR.lv

Latvieši ārzonās

3

Panamas failos – Lembergi, Gulbji, Ķirsons un jaunais airBaltic investors

Kopš «Panamas skandāla» sākuma, kurā ārzonu izmantošanā savu īpašumtiesību slēpšanā pieķerti jau 12 valstu vadītāji un vairāk nekā 120 politiķu, centrālais jautājums Latvijā bija – kādi latvieši parādās failos? Re:Baltica kā Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) dalībnieks, kam ir pieeja datubāzei, tajā neatrada vadošus politiķus, bet Latvijas miljonārus un sabiedrībā zināmus uzņēmējus gan.

Pirms aptuveni gada vācu laikraksta Süddeutsche Zeitung rīcībā nezināms avots nodeva Panamas juristu firmas Mossack Fonseca (MF) saraksti un dokumentus, kas tapuši pēdējos 40 gados. MF specializējās ārzonu uzņēmumu pārdošanā un pārvaldīšanā. Informācijas apjoms bija milzīgs – 11,5 miljoni dokumentu, tāpēc vācu žurnālisti nolēma dalīties ar ICIJ. Gada garumā nepilni 400 žurnālistu no gandrīz 80 valstīm slepenībā pētīja dokumentus, apmainījās ar atrasto informāciju un kontaktiem.

Kopš svētdienas vakara, kad žurnālisti sāka publicēt izpētīto, skandālā ir izpeldējušas gan Krievijas prezidenta uzticības personas, gan Ukrainas prezidents, gan Azerbaidžānas pirmā ģimene, FIFA amatpersonas, Islandes un Spānijas premjeri un Saūda Arābijas karalis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu