Baigā gada katastrofa • IR.lv

Baigā gada katastrofa

6

Gundegas Repšes romāna varoņi – starpkaru Latvijas «neatkarības paaudze»

Latvijas vēstures romānu sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts nupat klajā nācis tās idejas autores prozaiķes Gundegas Repšes romāns Bogene. Grāmatā aprakstītais laiks – 1939. gads-1941. gada jūnijs – aptver izšķirīgu posmu latviešu vēsturē. Tajā notikušais uz visiem laikiem mainīja Latvijas sabiedrību, sagraujot tās iekšējo struktūru, kas nodrošināja tautas attīstību, kā arī noārdot to civilizētības kārtu, kuru latviešu nācijas gaišākie prāti bija mūrējuši kopš 19. gs. otrās puses un kuru pilnībā nespēja iznīcināt pat Pirmais pasaules karš. 

Repše apraksta Lesteru ģimenes locekļu un dažu ar tiem saistīto cilvēku dzīvi neilgu brīdi pirms katastrofas – PSRS okupācijas -, tad padomju varas izvērstā terora un represiju gaisotnē, no kurām Baigajā gadā vismasveidīgākā bija 1941. gada 14. jūnija izsūtīšana, kad lopu vagonos no Latvijas piespiedu kārtā izveda vairāk nekā 14 000 cilvēku. 

Romāna varoņu biogrāfijas ietiecas tālākā pagātnē, veidojot piepildītu atmiņu un asociatīvo slāni par 20. un 30. gadiem – Latvijas tapšanas laiku. Plaši izmantotas gan vispārzināmas laikmetu raksturojošas detaļas un valoda, gan īpaši piemeklēti ilustratīvi fakti, ar kuru palīdzību veidota izteiksmīga kopaina, lai arī vietumis tie drīzāk paliek uzskaitījuma statusā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu