Veiksmes likumi • IR.lv

Veiksmes likumi

4
Anna Andersone

Dzēlīga frāze var iznīcināt radošo sparu tieši izšķirīgā mirklī

Man ir divas meitas un laimīga ģimene, kas ir mans lielākais dzīves sapnis. Esmu arī start-up uzņēmumu līdzdibinātāja un uzņēmēja. Šajā nozarē sievietes ir retums, un mammām ir vēl grūtāk turēt līdzi ritmam, jo start-up pēc definīcijas ir inovatīvi uzņēmumi – tas ir vairāk nekā pilnas slodzes darbs, kur nepārtraukti jāmācās. Pēc trim gadiem šādā režīmā, kad viss tiek pakārtots darbam un bērniem, veselība man lika uz laiku atkāpties. Tas deva iespēju uz savām prioritātēm un ambīcijām paraudzīties no distances. Ko es sapratu? Esmu ieraudzījusi trīs dzīves pamatlikumus, kas ir svarīgi veiksmīga rezultāta sasniegšanā gan ģimenē, gan darbā.

Pirmais – uzticība. Ja kāds no partneriem zaudē uzticību citiem, nekam vairs nav nozīmes. Katrs vārds ir interpretējams, un bez uzticības šīs interpretācijas kļūst iznīcinošas. Start-up pasaulē līdzdibinātāji bieži atrodas dažādos kontinentos, neredzas ikdienā un nezina, ar ko otrs nodarbojas lielāko daļu laika. Jābūt uzticībai, ka visas domas tiek veltītas kopīgajam. Viens no veidiem, kā izvairīties no pārpratumiem šādā situācijā, – vienmēr pieņemt, ka partnerim ir taisnība. Tā vietā, lai uzdotu sev jautājumu – «kā viņš var kaut ko tādu iedomāties?» -, esmu iemācījusies spriest šādi: «Partneris noteikti zina labāk. Kādas informācijas man pietrūkst, ja es domāju citādi?»

Otrais – sarunāšanās. Cilvēki nespēj lasīt otra domas, tāpēc ir jāmācās saklausīt otru cilvēku un izteikties tā, lai otrs var saprast. Uzticēšanos bojā gan savu emociju un domu paturēšana pie sevis, gan nevēlēšanās ieklausīties. Kad esmu atradusi laiku sarunai par pamatiem un būtiskāko – kāpēc mēs kaut ko darām un kāpēc tieši kopā, vēlreiz definējot mērķus un vienojoties par to īstenošanai nepieciešamo -, man ir izdevies atjaunot un stiprināt uzticību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu