Jaunie latvieši • IR.lv

Jaunie latvieši

6
Ēģiptiešu uzņēmējs Abdu Nenā: «Mājas ir tur, kur ģimene, tāpēc man jārunā latviski.»
Ieva Alberte

Latvijas pilsonību aizvien vairāk iegūst tālās zemēs dzimuši cilvēki. Ēģiptietis Abdu Nenā un indietis Mohita Kakara pie tumšsarkanajām pasēm tiks nākamnedēļ

Trīs sarkanas rozes. Tās ir sveiciens svētku dienā jaunajiem pilsoņiem ceremonijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kur izsniedz dokumentu par naturalizēšanos. Latviešu valodas eksāmens nolikts, un pēc pāris nedēļām būs arī pase. Eksāmens nav nekas ārkārtēji sarežģīts. Ir jāmāk arī himna, un jāzina vispārīgi fakti par Latvijas vēsturi. Līdz šim Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā ir uzņemtas 143 630 personas. Lielākoties krievu tautības. Taču jauno pilsoņu skaitam ir tendence sarukt. 2013. gadā Latvijas pilsonībā uzņēma 1732 personas, pēc gada 939, pērn – 971. Toties kompānija kļūst raibāka: šāgada pirmajā mēnesī vien naturalizējušies trīs cilvēki no Ēģiptes, no Libānas un Indijas – pa divām personām, bet no Uzbekistānas – viens bēglis, kurš ir nepilngadīgs.

Tikt pie tumšsarkanās Latvijas pases ārzemniekam nav viegli. Piecus gadus var dzīvot, atjaunojot pagaidu uzturēšanās atļauju, nākamos piecus – ar pastāvīgo atļauju. Tikai pēc desmit gadiem var sākt pretendēt uz pilsonību.

Klusā Rīga

Mohita Kakara Latvijā dzīvo vienpadsmito gadu. Kad bija pagājuši desmit, viņš devās kārtot latviešu valodas eksāmenu. Mohita ir 38 gadus vecs bērnu ķirurgs. Smaidīgs sagaida Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas filiālē Gaiļezerā. Te viņš pieņem plānveida pacientus, bet Bērnu slimnīcā Torņakalnā strādā uzņemšanā un operē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu