Divu pasauļu meistars • IR.lv

Divu pasauļu meistars

1
Umberto Eko 2009.gada septembrī Luvras muzejā Parīzē, nosaucot savu izvēli izstādei Mille e tre (Tūkstoš un trīs) ar seniem un moderniem grafikas darbiem.

Umberto Eko (1932-2016) – rakstnieks, kas prata uz pasauli paskatīties neierasti 

Piektdien, 19. februārī, literatūras cienītāji visā pasaulē saņēma skumju vēsti – vēzis bija uzvarējis 84 gadus veco pasaulslaveno itāļu rakstnieku Umberto Eko. Semiotiķis, filozofs, literatūrkritiķis, rakstnieks – tie ir tikai daži tituli, kas piedēvēti Umberto Eko, tomēr plašākai publikai viņš pazīstams kā rakstnieks, kura romāni līdzinās intelektuāliem labirintiem, pieblīvētiem ar atsaucēm uz dažādām kultūras norisēm.

Mikimauss ir skaists

Eko darbi ir intelektuāli izaicinoši, tomēr ne snobiski – pats autors apgalvo, ka Mikimauss var būt tikpat skaists un jēdzieniski ietilpīgs kā japāņu haika, un to spilgti pierāda arī savā daiļradē. Eko grāmatās līdzās sadzīvo filozofija, semiotika, antropoloģija, popkultūra, autors nenoniecina neko no pasaulē atrodamā, ja vien tas ir saskaņā ar humānām idejām un cilvēcību.

Par šādu intelektuālu eklektiku Eko bieži ir ticis kritizēts akadēmiskajās aprindās. Tomēr pats nekādas pretrunas savā darbībā nesaskatīja un reiz ir teicis, ka uzskata sevi par nopietnu profesoru, kurš brīvdienās raksta romānus. Lasot daudzslāņainos Eko darbus, itin nemaz nešķiet, ka tie būtu tapuši vieglprātīgas brīvdienu darbošanās rezultātā, tieši otrādi – savos romānos viņš nenodala literatūru no akadēmiskās dzīves, tāpēc Umberto Eko nereti dēvē par divu pasauļu meistaru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu