Telpas pavasaris • IR.lv

Telpas pavasaris

6
Jurģis Šķilters

Latvijā sākts unikāls pētījums par telpas uztveri, emocijām un zināšanām

Pēdējā desmitgadē pasaulē ir tapuši vairāki būtiski pētījumi, kuru rezultāti maina izpratni par cilvēka uztveres un domāšanas struktūru. Piemēram, tagad ir skaidrs, ka telpas uztvere ir tā matrica, kas ir zināšanu ieguves pamatā. Visas nianses vēl līdz galam nav zināmas, tomēr noskaidrots, ka pirmie uztveres procesi cilvēka dzīvē ir telpiski. Telpas uztvere ir laika uztveres pamatā, un tā ir būtisks nosacījums abstrakto zināšanu attīstībai – veiksme eksaktajās, dabas un inženierzinātnēs ir tiešā veidā atkarīga no telpiskās domāšanas.

Tomēr daudzi jautājumi telpas uztveres pētniecībā joprojām nav skaidri. Piemēram, kas īsti ir telpiskās zināšanas – vai tās ietver emocijas, izpratni par drošību un patiku? Kas ir telpas, kurā dzīvojam, uztveres pamatprincipi?

Jaunākie pētījumi ļauj secināt – tieši katra indivīda mājas kalpo par atskaites punktu telpiskajās zināšanās. Telpa, kurā pārvietojamies, tiek kodēta mūsu psihē. Lai spētu orientēties vidē un atpazīt tās objektus, mēs izmantojam psihē izveidojušos kognitīvo karti, kas mums visiem nav vienāda. Karšu atšķirību nosaka, piemēram, cilvēka vecums, pieredze un dzīvesvieta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu