Pavārs nav virtuvē • IR.lv

Pavārs nav virtuvē

5
Krista Baumane

Ko ārzemju eksperti domā par Latvijas restorāniem

Pagājušā gada nogalē Latvijas glaunākajos restorānos nemanāmi iespīdēja Michelin zvaigznes*. Baltijas, skandināvu un Vakareiropas pavāri vērtēja mūsu ēstuves, lai izveidotu Latvijas restorānu Top 30. Viņu «misijas» beigās aprunājos ar trim – Antonu Bjūru (Anton Bjuhr), Stokholmas restorāna Gastrologik līdzīpašnieku un šefpavāru, kas pērn novērtēts ar vienu Michelin zvaigzni, un Sonju un Pīteru Frīzammeriem (Frühsammer), Berlīnes restorāna Frühsammers līdzīpašniekiem (Sonja ir šefpavāre, Pīters – vīnzinis un vadītājs). Abiem kopā ir trīs zvaigznes, turklāt Sonja ir pirmā pavāre sieviete, kam Berlīnē tā piešķirta. 

Kādi bija viņu piedzīvojumi? Stāsti, kas paliek atmiņā, ir skumji. Piemēram, Antons populārā Rīgas restorānā pēc vēlām pusdienām stundu gaidīja, kamēr kāds viņam pēc maltītes pievērsis uzmanību. Tā arī nesagaidīja, jo personāls bija aizņemts ar Ziemassvētku dekorāciju izvietošanu, un nācās pašam doties pasūtīt desertu. 

Pīters, kas ir viens no pazīstamākajiem Eiropas vīnziņiem, restorānā ar iespaidīgu vīna karti atklāja, ka viņu grib apšmaukt – izvēlētā vīna vietā divreiz atnesa citu pudeli, kuras atšķirība pamanāma tikai ekspertam. Uz Pītera ekspertīzi «uzrāvās» arī someljē kādā smalkā muižā ārpus Rīgas. Tur uz jautājumu, kāpēc vīna kartē nav norādīti gadskaitļi (vintage), attrauca: «Tas nav svarīgi, es taču nevaru vīna listi mainīt katras piecas minūtes!» Savukārt Sonja atzinīgi novērtēja kafijas kvalitāti un baristu profesionalitātes līmeni, kā arī restorānu interjerus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu