Īpašnieki pārstrukturē AS "Diena", izdevējdarbības zaudējumi turpinās • IR.lv

Īpašnieki pārstrukturē AS “Diena”, izdevējdarbības zaudējumi turpinās

26
Uzraksts "Diena" kādreiz rotāja redakcijas un a/s ēku Mūkusalas ielā, kas tagad nu ieguvusi citus iemītniekus. Foto: Evija Trifanova, LETA

Mediju koncerna “Diena” vērtīgākie aktīvi pērn nodalīti no mīnusus nesošajiem

Mediju koncerns AS “Diena” pērn piedzīvojis vērienīgas izmaiņas – īpašnieks formāli nomainījies tā pelnošajiem uzņēmumiem, tipogrāfijai “Poligrāfijas grupa Mūkusala” un nekustamā īpašuma apsaimniekotājam “Mūkusalas māja”. Šo pārbīžu rezultātā grupas saistītie uzņēmumi dzēsuši lielas parādu summas un AS “Diena” noslēgusi 2014.gadu ar pelņu. Tomēr pamatdarbības joma – mediju izdošana – turpina nest zaudējumus, kas pērn pārsnieguši miljonu eiro.

AS “Diena” 2014. gadu noslēgusi ar 8,25 miljonu eiro peļņu, liecina Uzņēmumu reģistrā iesniegtais gada pārskats. Salīdzinot ar 2013. gadu, kad zaudējumi pārsniedza 5 miljonus eiro, koncernam izdevies uzlabot finanšu situāciju, pateicoties apjomīgam pārdošanas darījumam.

2014.gada augustā AS “Diena” par 10,4 miljoniem eiro pārdevusi trīs sev pilnībā piederošus meitas uzņēmumus – tipogrāfiju “Poligrāfijas grupa Mūkusala”, koncernam piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekotāju “Mūkusalas māja”, kā arī piegādes firmu “Abonēšanas centrs Diena”.

Reāli saimnieks gan nav mainījies, jo jaunais pircējs ir pašas AS “Diena” mātes kompānija – AS “Žurnāli un Diena”. Pārliekot aktīvus no vienas kabatas otrā, darījuma ietvaros ir dzēsti miljoniem vērti aizņēmumi starp saistītajiem uzņēmumiem un tādējādi arī AS “Žurnāli un Diena” pērno gadu noslēgusi ar 9,27 miljonu peļņu, salīdzinot ar 3,6 miljonu zaudējumiem 2013.gadā. Tomēr daļa savstarpējo aizdevumu grupas ietvaros joprojām nav dzēsta.

Vienīgās reālās izmaiņas skar piegādes uzņēmumu ACD, kas pērn decembrī pārdots tālāk un tagad 51% tā daļu pieder firmai “ITK projekti”, ko pastarpināti kontrolē divi agrāk ar “Latvijas pastu” saistīti uzņēmēji – Agris Timma un Zigmunds Brūvers.

Bez tam koncerna ietvaros notikusi arī aizņēmumu pārfinansēšana no bankas “ABLV” uz “Swedbank”. Aizņēmumi saistīti ar tipogrāfijas tehnikas iegādi un “Poligrāfijas grupai Mūkusala” reģistrēto divu komercķīlu kopējā vērtība ir 1,4 miljonu eiro.

Izdevējdarbība joprojām mīnusos

Aplūkojot koncerna meitas firmu gada pārskatus, aina ir piezemētāka – vērojams apgrozījuma kritums un visi ar preses izdošanu saistītie uzņēmumi strādājuši ar zaudējumiem.

Stabilais peļņas līderis nemainīgi ir tipogrāfija “Poligrāfijas grupa Mūkusala”, kas 2014.gadu noslēgusi ar 693 026 eiro plusu. Sakarā ar izdevumiem jauna nomnieka piesaistei gandrīz trīskārši sarukusi “Mūkusalas Mājas” peļņa, tomēr uzņēmums beidzis gadu ar pozitīvu rezultātu – 87 461 eiro. Savukārt piegādes kompānija ACD gadu noslēgusi ar 24 937 eiro zaudējumiem.

Vislielākie zaudējumi grupas ietvaros ir uzņēmumam “Dienas Mediji”, kas izdod laikrakstu “Diena”. 2014.gadā izdevies zaudējumus samazināt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tomēr negatīvais finanšu rezultāts ir 670 829 eiro. Izdevniecība “Dienas Žurnāli” pērn finišējusi ar 212 030 eiro zaudējumiem. “Dienas Bizness” noslēdzis gadu ar 161 371 eiro zaudējumu, bet reģionālo laikrakstu izdevējs RPD – ar 155 307 eiro mīnusu. Vienīgais grupas uzņēmums, kas izdevējdarbībā pērn nav zaudējis naudu, ir “Dienas Grāmata” – tās peļņa ir 6486 eiro.

Mediju koncerns “Diena” ir viens no redzamiem spēlētājiem Latvijas mediju tirgū. Līdz 2009.gadam “Dienas” kontrolpakete piederēja zviedru izdevējam “Bonnier”, bet pēc pārdošanas formālie īpašnieki un vadītāji vairākkārt mainījušies, īstajiem saimniekiem paliekot ēnā.

Kopš 2012.gada koncerna “Diena” īpašnieks oficiāli ir viena no lielākajām loģistikas kompānijām SIA “Rīgas Tirdzniecības osta”. Tās patiesos īpašniekus KNAB jau vairākus gadus cenšas noskaidrot tā sauktās “oligarhu lietas” ietvaros, jo pastāv aizdomas, ka uzņēmumu slēpti kontrolē “trīs A” jeb Latvijā plaši pazīstamā oligarhu trijotne Andris Šķēle, Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers.

 

Komentāri (26)

Svešinieks 04.07.2015. 10.56

Pārāk šauri skatās autors uz «Dienas» īpašnieku ieguvumiem. Aizmirsis pieminēt ZZS uzvaru pēdējās Saeimas velēšanās. Jo jauno īpašnieku galvenais mērķis ir bijis lielāka liberāla izdevuma iznicināšana.

+1
-1
Atbildēt

0

Baiba 03.07.2015. 08.52

Pašlaik Diena neapšaubāmi ir vislabākais un interesantākais laikraksts Latvijā ar plašu viedokļu daudzveidību un operatīvu informāciju portālā. Aicinu visus, kas iestājas par patiesu preses brīvību valstī, atbalstīt Dienu ar saviem maciņiem abonējot vai iegādājoties kioskos

+2
-12
Atbildēt

2

    J.Biotops > Baiba 04.07.2015. 06.36

    Odo > Pirms 11 gadiem pārstāju abonēt dienas un nedēļas laikrakstus, Jo mājās jau tāpat pārāk daudz papīra, pie tam dienasgrāmatai līdzīgas piezīmes ar citātiem daudz ērtāk cept digitāli un atrast pierakstīto/saglabāto tā nesalīdzināmi vieglāk. Vēl pēc dažiem gadiem atteicos arī no profesionālajiem un vaļasprieka žurnāliem. Joprojām dzīvs un ne gluži informācijas trūkumā.

    Un joprojām nesaprotu, kas kavē IR-am savus pielikumus tirgot digitāli. Labprāt maksātu arī par tiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Odo > Baiba 03.07.2015. 12.51

    Grūti teikt, vai šāds aicnājums šādā vietā ir drosme, stulbums vai tikai darbs. Bet es to pašu varu teikt par žurnālu Ir un portālu irir.lv.

    (Dažkārt gan šķiet, ka krītpapīrs mājās krājas pārāk daudz un varētu pasūtīt tikai elektronisko versiju.)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu