Lai ēkai atrastu īrniekus, renovēs Stūra mājas fasādi • IR.lv

Lai ēkai atrastu īrniekus, renovēs Stūra mājas fasādi

12
Tagadējā Stūra māja 1928.gadā, kad tur ievācās Latvijas Iekšlietu ministrija.
Ieva Cielava

Okupācijas muzejam paliks pirmie stāvi, plāno mainīt ēkas nosaukumu

Lai uzlabotu Stūra mājas jeb bijušās Valsts drošības komitejas ēkas tirgus vērtību un piesaistītu potenciālos nomniekus, nama pārvaldītājs „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) sācis ēkas fasādes un jumta renovāciju. Tā valstij izmaksās aptuveni pusmiljonu eiro.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols skaidro: “Nama fasādes atjaunošana ne tikai saglabā tā autentisko skatu un uzlabo pilsētvides arhitektonisko pievilcību, bet arī ceļ ēkas prestižu un ekonomisko vērtību nekustamā īpašuma tirgū. Vēlamies šo ēku pārkrāsot arī pārnestā nozīmē.”

Ēkas pagrabstāvs un pirmais stāvs joprojām paliks Latvijas Okupācijas muzeja rīcībā un saglabās nosaukumu „Stūra māja”, taču, lai mazinātu ēkas emocionālo slogu, runājot par pārējiem ēkas stāviem, turpmāk plānots lietot ēkas pirmskara nosaukumu – Tetera nams.

Okupācijas muzejam nav iebildumu pret to, ka VNĪ augšējiem stāviem meklē nomniekus un grasās remontēt telpas atbilstoši viņu vajadzībām. „Augšējos stāvos nevaram runāt par unikāliem vēstures pieminekļiem, jo ēka izmantota arī pēc VDK izvākšanās, tur atradās Valsts policija,” skaidro Okupācijas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Strazda. Viņa gan piebilst, ka augšējie stāvi ir maz pētīti, nav nedz apstiprinātas, nedz noliegtas leģendas, ka Stūra mājai bijuši slepeni savienojumi ar kaimiņu mājām, „bet mēs neesam ēkas īpašnieki, esam tikai nomnieki, tāpēc mums nav teikšanas par to, ko viņi dara ar telpām”.

Tetera nama pārējos stāvus paredzēts izīrēt. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons informē, ka patlaban ir izteikti nomas piedāvājumi gan valsts iestādēm, gan Latvijas un ārvalstu uzņēmējiem, tiek izskatītas arī iespējas pielāgot Teteru namu kā dzīvojamo ēku. Pagaidām atsaucības no potenciālajiem nomniekiem nav.

Blodons skaidro, ka ēkas iekštelpas tiek uzturētas „tehniskā konservācijas” stāvoklī – tiek nodrošināta tāda temperatūra, kādu pieprasa apsaimniekošanas noteikumi, lai ēka netiktu vēl vairāk bojāta. Iekštelpu remonts tiks veikts, kad ēkai būs atradušies nomnieki, un būs skaidrs, kādām vajadzībām ēku būs nepieciešams pielāgot.

Nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojumā 1911.gadā celtais Tetera nams tiks renovēts atbilstoši tās arhitekta Aleksandra Vanaga sākuma vīzijai. Sākotnēji projekts tika veidots kā īres nams ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā, taču pagājušā gadsimta 30. gados, ienākot ēkā Latvijas Iekšlietu ministrijai, pirmā stāva vitrīnās tika ieliki spraišļi. Vislielākās pārmaiņas ēka piedzīvoja pēc Latvijas okupācijas, kad tā tika pārbūvēta Valsts drošības komitejas (VDK) vajadzībām. Par pārbūvi Rīgas Būvvaldē vairs nav atrodami nekādi dokumenti – pēc VDK rīkojuma tika iznīcināts pat būvprojekts.

Atjaunošanas darbus VNĪ uzdevumā patlaban veic AS „Būvuzņēmums Restaurators”. Darbu apjomā ir iekļauta fasāžu attīrīšana, trūkstošo un bojāto profilējumu un dekoratīvo elementu izgatavošana un atjaunošana, granīta elementu tīrīšana, nestabilo detaļu nostiprināšana, kā arī skārda jumta nomaiņa, ievērojot pagājušā gadsimta klājuma tehnoloģisko stilistiku un autentisku izpildījumu.

Darbus plānots pabeigt 2015.gada decembrī un tiem ir piecu gadu garantija, ko nodrošina būvuzņēmējs.

 

Komentāri (12)

kristaps_freimanis 28.07.2015. 13.21

Daži domā, ka ļautiņiem ir pavisam īsa atmiņa, un ka tur var būt Tetera nams. Spalvaina ideja. Fasāde gan tāpat agri vai vēlu jāatjauno.

+9
0
Atbildēt

2

    Fiksi jāizīrē komerciāli, lai sabiedrībai straujāk aizmirstos, kas tas par namu?! Labs veids, kā vienlaikus un paralēli nodrošināt Birkerta balto/mazarhitektonisko prezervatīvu Okupācijas muzeja klucim Rātslaukumā?

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > kristaps_freimanis 28.07.2015. 15.46

    > Optiskais Tēmeklis

    “Labs veids, kā vienlaikus un paralēli nodrošināt Birkerta balto/mazarhitektonisko prezervatīvu Okupācijas muzeja klucim Rātslaukumā”

    Tiešām šī fasādes renovācija kopā ar plānu turpmāk lietot nosaukumu “Tetera nams” izskatās pēc atbalsta akcijas Birkerta baltajam klucim.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 28.07.2015. 15.03

Šis nodoms ir stulbs, nelietīgs un cinisks!!!

Tas ir izdevīgs mūsu tautas un valsts ienaidniekiem.

Tik ieklausieties –

” ..lai paaugstinātu ēkas tirgus vērtību..”

Prātam neaptverami, liekās, bet atcerēsimies, kādā valstī dzīvojam un kas ir pie varas. Vietai, kurā ir notikušas nežēlīgas spīdzināšanas, kur latviešus ir mocījuši boļševiki, kur tika sagrauti cilvēku sapņi, kur tika izpostītas ģimenes, mēs gribam ” paaugstināt tirgus vērtību”!

Izīrēt telpas, kurās ir mocīta mūsu tauta, uztaisīt ofisus, kur cilvēki ir pratināti, izpārdot, kā dzīvoklīšus(krievu bagātniekiem, a kam tad vēl?) tautas moku kambarus, ir vistīrākā nomocīto varoņu piemiņas zaimošana.

Šai ēkai visai ir jāpaliek uz mūžu kā mēmam piemineklim, kas atgādinātu tautai komunistu zvērības.

OM ir jāpārvieto uz Stūra māju. Ir jāatrok aizbērtā cietuma izolatora daļa(” dubļu iela”, kaut kā tā), kas atrodās zem pagalma un Stabu ielas.

Ps

Vai vispār ir kāds mērinstruments pasaulē kas varētu izmērīt un noteikt to “tirgus vērtību” šai drūmajai celtnei, kur Latvijas tautas asinis ir uz katra grīdas dēlīša un pat griestiem??!!

+10
-2
Atbildēt

2

    DD1 > Skumjais Bruņinieks 28.07.2015. 15.41

    > Skumjais Bruņinieks

    “OM ir jāpārvieto uz Stūra māju.”

    Tas ir vienīgais loģiskais risinājums, visas runas par “tirgus vērtību” ir absurdas.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Interesanti ir tas, ka VNĪ pat nemana, cik absurdas visas tās šamējo runas.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

DD1 28.07.2015. 14.49

Šajā sakarā iespēja parakstīt Z.Gailes aicinājumu http://www.mugurkauls.lv/

“Aicinām vienotā muzeja attīstības koncepcijā iekļaut Stūra māju, kas ar savu emocionālo slodzi ir izmantojama okupācijas mantojuma izstādīšanas, dokumentēšanas un pētniecības mērķiem.

Laikmetīga ekspozīcija nepārveidotā vēsturiskā ēkā Latviešu strēlnieku laukumā un izstāžu un pētniecības centrs Stūra mājā ir vienlīdz iedarbīgi simboli. Tie ir saglabājami un attīstāmi kopā.”

+9
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu