Ej pupās! • IR.lv

Ej pupās!

3
Foto — Lauris Aizupietis, F64
Gunita Nagle

Gaļa nu ir pastumta uztura piramīdas malā, tāpēc jāmeklē citi olbaltumvielu avoti. Pupas, lēcas, zirņi, modernā kvinoja – tie visi ir vērtīgi!

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir brīdinājusi, ka pārmēru liels gaļas, it īpaši kūpinātas, un desu patēriņš var izraisīt vēzi. Ir skaidrs, ka gaļas ēdieni katru dienu nav liekami galdā. Tomēr olbaltumvielas vajag! Latviešiem nevajadzētu bēdāties, uzskata uztura speciāliste Liene Sondore. Dzīvojam pie jūras, un, pat ja lasis un karpa ir pārlieku dārgas zivis, butes, reņģes un siļķes tādas nav. Daudzveidīgi pagatavojami ir arī pākšaugi. Pienācis laiks tos celt goda vietā. 

Sen mīlētās pupas

Mūsu senčiem pupas un pupiņas ir bijis viens no spēka ēdieniem. Pusdienās bieži pasniedza sutni jeb sutņa putru, ko gatavoja no graudiem (miežiem, rudziem, kviešiem) un vārītām pupām. 

IZZIŅA. 100 g pupiņu satur 22 g olbaltumvielu. Šajos pākšaugos ir kālijs, dzelzs un fosfors, B grupas un PP vitamīni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu