Vai viss gatavs? • IR.lv

Vai viss gatavs?

3
Neviena Svētku zāles griestu glezna 2013.gada ugunsgrēkā neaizgāja bojā, visas tika restaurētas un izglābtas
Ieva Cielava

Lai ielūkotos atjaunotās Rīgas pils telpās, kas oficiāli durvis vērs īsi pirms Ziemassvētkiem, Ir devās ekskluzīvā ekskursijā uz pili

Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs Imants Lancmanis, stāvot prezidenta kabineta sarkanajā priekštelpā, lepni apgriežas ap savu asi: «Rezultāts ir nevainojams.» Līdz oktobra beigām būvnieki pabeigs atlikušos darbus, un īsi pirms Ziemassvētkiem pils būs gatava oficiāli uzņemt viesus. Vērienīgajos atjaunošanas darbos iesaistījušies vairāk nekā pustūkstotis dažādu speciālistu: projektētāji, būvuzraugi, ap 300 strādnieku, grāmatveži, finansisti, juristi, meistari un  restauratori.

Pils restaurācija sākās jau 2012.gada decembrī, taču pamatīgi iekavējās pēc postošā ugunsgrēka, kas 2013. gada 21.jūnija naktī nodarīja būtiskus bojājumus Baltajai un Svētku zālei, arī citām pils austrumu piebūves telpām kopumā 3200 kvadrātmetru platībā. Restaurācija atsākās tā paša gada nogalē, un nu beidzot jaunā pils daļa būs atjaunota.

Paverot pamatīgās pils durvis, atklājas skats uz darbīgu, strādnieku piepildītu vestibilu. «Rīgas pils burvība slēpjas tajā, ka tā ir hibrīds no dažādiem laikiem,» kā gādīgs namatēvs Lancmanis aicina mūs iekšā. Kopā ar VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Tolu un būvuzraugu Bruno Fībigu esam ieradušies izstaigāt atjaunotās telpas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu