Vita Začesta, izveidojusi latviešu biedrību Itālijā • IR.lv

Vita Začesta, izveidojusi latviešu biedrību Itālijā

6
«Mēs bērniem varam parādīt, kā latvieši svin Ziemassvētkus, kāda ir Jumja zīme, pastāstīt, kas ir Mārtiņa gailis,» savu misiju, dibinot pirmo latviešu biedrību Itālijā, skaidro Vita Začesta.
Ieva Cielava

 

Starptautiskajā izstādē EXPO 2015 Latvija tomēr nepiedalījās, toties aptuveni 50 Milānā dzīvojošie latvieši, kas bija sapulcējušies, lai palīdzētu Latvijas stendā, nav norimuši joprojām. «Pirmo reizi radās sajūta, ka latvieši ir tepat līdzās,» atceras Vita Začesta, kura pirms pieciem gadiem devās līdzi vīram itālim vispirms uz Itāliju, vēlāk uz Lugāno ezera krastu Šveicē. Biomedicīnas inženierim tur vienkāršāk atrast darbu, tā ģimene vienojās.

Vitas vecākajai meitai ir jau 14 gadu, bet jaunākajiem bērniem – trīs un pieci. Viņa jau sen meklēja iespēju, kā bērnos stiprināt latvietību, taču Itālijā neatrada nevienu latviešu biedrību. EXPO plānošanas sanāksmē satiktie cilvēki Vitu iedvesmoja, un viņa ķērās pie darba pati – šā gada janvārī aicināja bērnus uz pirmo skolas nodarbību un pēc pamatīgas rosības un negulētām naktīm martā nodibināja biedrību. Itālijas un itāļu Šveices latviešu biedrība ALISI oficiāli tika atklāta jūnijā. Vitas nākotnes plānos ir kora organizēšana.

Vienu vai divas reizes mēnesī notiekošos pasākumus apmeklē ap 20 bērnu. Viņi mācās latviešu valodu, ģeogrāfiju un vēsturi, vecākie septembrī sarīkoja Raiņa dzejas dienas, bet jaunākie priecājas par multenītēm ar Aspazijas dzeju un apgūst dziesmiņu Alfabēts, ar ko sāk un beidz katru nodarbību. Daudzi bērni latviešu valodu bieži nedzird, tāpēc ir pārsteigti, uzzinot, ka tā runā ne tikai mamma un vecmāmiņa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu